Grecia cu copiii: Salonic/Thessaloniki

Probabil că atunci când își programează o vacanță cu copiii în Grecia, cei mai mulți părinți vor alege să meargă undeva la mare, pentru a se bucura de plajele superbe, de apa transparentă, de relaxare și de toate facilitățile pentru cei mici. Și bine fac! Noi vă sugerăm să includeți și o vizită într-un oraș mare, precum Atena sau Salonic (= Thessaloniki), pentru că experiența de a descoperi împreună cu copiii un oraș merită sacrificarea a două zile de plajă! 🙂

Noi am decis să ne încheiem vacanța în Grecia cu o vizită de 2 zile la Salonic, testând totodată și ideea de city break în familie. Nu ne-am propus să bifăm toate obiectivele turistice, ci mai mult să ne bucurăm de oraș și să vedem lucruri care țin de specificul său și al Greciei în general. Evident, programul nostru a ținut mereu cont și de preferințele balaurilor de 5 și 8 ani, de oboseala lor și de neadaptarea la căldură… Așadar, am văzut, am încercat și iată ce vă recomandăm să faceți împreună cu copiii dacă ajungeți la Salonic:

  • Plimbare pe promenadă. Zona de plimbare se întinde de la port până spre parcul din vecinătatea Turnului Alb, un binecunoscut simbol al orașului. Pe o parte se întinde marea, pe partea cealaltă se înșiruie terase, taverne, magazine și un flux continuu de oameni care se plimbă relaxați și încântați de frumusețea peisajului.
  • Plimbare cu corabia de pirați. După o plimbare pe uscat, e musai și una pe mare! Din zona Turnului Alb puteți să vă îmbarcați pe o corabie care să vă plimbe timp de jumătate de oră pe mare. Tarifele sunt de la 3 euro / bilet pentru adulți și 1,5 euro / bilet pentru copil. Copiii vor fi încântați, iar adulții se vor bucura de ambianța inedită, muzica bună și barul de la bord. Plimbarea pe mare la apus de soare a fost minunată și a fost votată în unanimitate cea mai frumoasă experiență din cele 2 zile petrecute în oraș.

Salonic Grecia cu copiii Greece with children Collage

  • Turul orașului cu autobuzul pentru turiști. S-a dovedit o modalitate utilă de a vizita cu copiii un oraș construit în terase, cu multe suișuri și coborâșuri, cu străduțe pitorești dar strâmte, pe unde nu ai dori să te plimbi cu mașina personală. Biletul îți permite să cobori oricând și să vizitezi obiectivele din zonă, apoi să pleci cu următorul autobuz. Ne-am bucurat de panorama orașului văzut de sus, de la zidurile cetății bizantine, am admirat câteva dintre vechile biserici ale orașului (Rotonda, Biserica Sfânta Sofia și Biserica Sfântul Dumitru), ruinele romane și Arcul de Triumf al lui Galerius. Biletul de o zi costă 10 euro pentru un adult și 5 euro pentru un copil și include și audioghid, pentru care însă NU vă recomandăm varianta în limba română (lectura domnișoarei vă va strica tot cheful!) Merită să faceți turul cu autobuzul dacă planificați să vă plimbați toată ziua și să vizitați orașul pe îndelete.
  • O raită prin bazarul Bezesteni. Considerat unul dintre cele mai frumoase bazaruri din Balcani, Bezesteni a fost construit de turci în secolul al XV-lea; se află în zona centrală și este ușor accesibil; o plimbare prin bazar vă va face să descoperiți tot felul de mărfuri, arome și texturi, multe necunoscute celor mici, în timp ce rătăciți prin labirintul de alei; noi am rezistat destul de bine tentațiilor și am cumpărat doar niște măsline și câteva suveniruri ieftine dar simpatice.
  • Muzee interesante și …relaxante! Muzeele pot reprezenta o excelentă opțiune de petrecere a timpului în orele toride ale după-amiezii. Am vizitat 2 muzee învecinate, cu un orar generos (deschise în sezon până la ora 20.00) și cu tarife accesibile (8 euro biletul întreg, 4 euro biletul redus): Muzeul de Arheologie al orașului Salonic și Muzeul Culturii BizantineÎn atmosfera relaxantă și revigorant de răcoroasă am prins puteri și am admirat exponatele, am spus povești despre zei și eroi, despre sfinți și împărați bizantini, am explorat câteva dispozitive interactive și ne-am cumpărat suveniruri. Muzeele nu sunt foarte mari dar au spații generoase și un parcurs care i-a incitat pe cei 2 balauri să îl descopere chiar înaintea noastră. Experiența vizitării celor 2 muzee a fost plăcută, interesantă pentru toate vârstele și deloc obositoare, ba chiar salvatoare din fața căldurii.

Acestea sunt recomandările noastre, selectate și verificate, pentru o vizită de 2 zile la Salonic. Așteptăm impresiile voastre dar și sugestii de activități cu copiii în alte destinații de vacanță!

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.