Sunt multe modalități în care m-am gândit să încep acest articol despre un demers foarte drag mie. Aș fi putut să vă vorbesc despre adolescenții ”problemă” din clasa a XI-a E a unui colegiu din Târgu Ocna, despre Asociația 37 și modul în care înțelege să integreze cultura în educație, sau despre importanța conștientizării de cât mai multă lume și în special de către cadrele didactice, a importanței utilizării patrimoniului (construit, mobil, imobil, natural) în cadrul educației, despre șansa pe care educația ar da-o astfel patrimoniului – în multe cazuri neglijat astăzi, la noi.…dar nu am reușit să găsesc varianta optimă decât sub forma unei operații matematice:
Adolescenți + un oraș mic, de provincie (Târgu Ocna) + profesori deschiși + o asociație dinamică + Centenarul Marii Uniri = Proiectul Linia de front = Cultura în Educație = model de bună practică
Orașul Târgu Ocna se află în Moldova, într-o zonă dezavantajată socio-economic, cu șomaj ridicat și colectivități defavorizate, rupte de trecutul orașului lor. În Primul Război Mondial linia frontului, ce marca granița dintre Regat și Transilvania, a fost trasată prin acest oraș, marcându-i astfel istoria și comunitatea. Orașul a fost distrus aproape total în timpul conflagrației, iar pierderile umane în urma luptelor date în zonă sunt comparabile cu cele de la Mărășești.
Astăzi, în Târgu Ocna există monumente și un cimitir al eroilor care amintesc de Primul Război Mondial, pierdute însă în geografia orașului, fără a fi recunoscute sau valorificate. De asemenea, în oraș există azi Colegiul Național ”Costache Negri” și Cercul de Artă Contemporană, care funcționează în cadrul său. Cercul de Artă este şansa tinerilor din acest liceu de a avea un contact cu arta contemporană și este dezvoltat de Asociația 37. Dar pentru că aici sunt cadre didactice doritoare ca elevii lor să aibă rezultate mai bune la învățătură și care înțeleg că atunci când este vorba de ”copii problemă”, pentru a ajunge la aceste rezultate este nevoie de o altfel de abordare, de cointeresarea elevilor şi atragerea lor spre subiectul predat, cadrele didactice de aici devin creative și se implică în proiecte ca ”Linia de front. Recuperarea patrimoniului local prin exerciții artistice”, realizat chiar în cadrul Cercului de Artă Contemporană.
Pornind de la orele de română și istorie, de la programa școlară specifică acestora, proiectul își propune să experimenteze diferite mijloace artistice de raportare la realitățile acestui eveniment. Istoria locală legată de Primul Război Mondial va fi integrată istoriei naționale învățate la școală, prin diverse activități: atelier despre folclorul de război, atelier istoric ghidat de Crucea Roșie despre practicile de îngrijre ale răniților, plantarea de ”copaci-memorie” care spun poveștile individuale ale soldaților căzuți aici, vizite și ateliere la Muzeul de Istorie din Onești, la Monumentul Eroilor de la Măgura etc. În realizarea acestor activități copiii vor interacționa cu echipa One World Romania sau cu artiști precum Lea Raszovski, Sorina Vasilescu şi Nicu Ilfoveanu.
Impactul proiectului urmărește rezolvarea unor probleme cu care se confruntă elevii participanți: dificultăți de citire și înțelegere a textelor, media scăzută a clasei, lipsa de implicare în proiecte extra-curriculare, nevoia de stimulare a lucrului în echipă şi învățare pe teren, în afara clasei. Sunt niște obiective ambițioase și mă întreb câte cadre didactice nu își doresc același lucru? Îmi aduc aminte că, povestind în cadru lărgit despre acest proiect, într-o vreme când era încă în pregătire, doamna profesoară care lucrase cu aceiași copii în cadrul altui proiect similar derulat de Asociația 37, povestea cu entuziasm cum, în mod real, copiii au devenit mai implicați, notele la română și la istorie au crescut, cum lipsesc mai puțin de la școală etc; așa că din nou repet întrebarea: câți dintre noi nu ne dorim așa ceva?
Acest proiect este un exemplu frumos de utilizare a culturii – în speță a patrimoniului – în educație. Mai sunt și alte exemple și chiar și o platformă care încurajează și susține aceste demersuri și colaborarea dintre sectorul cultural și cadrele didactice. Toate aceste proiecte dar și ajutor, în cazul în care doriți să inițiați un astfel de proiect, le găsiți pe siteul-platformă www.culturaineducatie.ro
Vă invităm să ne scrieți propriile voastre experiențe în această direcție și să ne puneți întrebări legate de acest gen de proiecte nouă, membrilor Asociației 37 sau Asociației MetruCub care susține platforma ”Cultura în educație”.