Șahul, ca subiect de teatru, în sectorul 4

Șahul reprezintă cea mai bună modalitate de a exersa gândirea. Practicând jocul de șah, copilul intră în contact cu noțiuni care-i vor fi de folos pe parcursul anilor următori: strategie, ofensivă, defensivă, planificare, sacrificiu, capturare, competiție, rivalitate, anticipare, amenințare, autocontrol, raționament etc. Pentru copil, a căuta și a alege soluția optimă este un prim pas către dezvoltarea unor factori care, mai târziu, își vor găsi aplicarea în activitatea de adult, de la deciziile manageriale pâna la cele simple, de zi cu zi.

Studiile efectuate au dovedit beneficiile pe care le aduce șahul în dezvoltarea personalității copiilor și tinerilor, cu rezultate în îmbunătățirea performanțelor școlare:

  • dezvoltă gândirea logică; jucătorul aplică principii strategice și analizează consecințele unor mutări;
  • promovează imaginația și creativitatea;
  • dezvoltă aptitudinile matematice;
  • stimulează capacitatea de a prevedea consecințele propriilor acțiuni;
  • inspiră autoperfecționarea;
  • este un mod plăcut de a petrece timpul;
  • sporește încrederea în sine a copiilor;
  • dezvoltă spiritul independent, obligând jucătorul să ia decizii bazate numai pe propiul raționament;
  • marește puterea de concentrare;
  • dezvoltă atenția distributivă;
  • îi invață pe jucători să aibă o atitudine sportivă.

Iar dacă doriți ca și copiii voștri să învețe să joace șah, puteți apela la cursurile care se desfășoară gratuit la Centrul European Cultural și de Tineret pentru UNESCO ,,Nicolae Bălcescu” din sectorul 4. Și aceasta pentru că aici copiii învață prin joacă și îmbină șahul cu…teatrul.

A fost odată, de demult,

În vremuri pătimașe

Tărâmul piselor de șah

Hazlii și buclucașe.

…Așa începe povestea interpretată de minunații copii care învață, își dezvoltă talentul și se distrează în acest centru. Iar piesa de teatru, pusă în scenă la începutul lunii aprilie, a fost rezultatul colaborării cu atelierul de șah, constituind o originală punere în scenă a luptei dintre alb și negru. Copiii au avut ocazia să intre în povestea pieselor buclucașe, să-și imagineze câmpul de luptă și să se familiarizeze cu noțiuni specifice jocului de șah, să interpreteze roluri de regi, regine, turnuri, cai, nebuni și pioni.

Îmbinarea celor două ateliere a avut ca scop lărgirea orizontului cultural al copiilor, dezvoltarea aptitudinilor artistice și atragerea către jocurile educative. Dna Alexandra Drăguț a adaptat povestea Piticului Sclipi și a dat viață pieselor buclucașe astfel că în această scenetă piesele de șah ies din tiparul lor obișnuit și devin figuri hazlii, introducându-i pe cei mici într-o lume imaginară, putându-se identifica cu personajele preferate, dialoga sau conturând altele noi. Toate acestea stârnesc curiozitatea, spiritul creator, imaginația și amuzamentul.

Rolul instructorilor de la Centrul European Cultural și de Tineret pentru UNESCO ”Nicolae Bălcescu” este acela de educare și formare a copiilor, de a-i ajuta să se dezvolte armonios și să se apropie atât de arta teatrală cât și de lumea celor 64 de pătrățele, făcându-i să opteze pentru un opțional sau altul, îndemnându-i să-și împlinească potențialul și nevoile.

Prin găzduirea acestor ateliere de șah destinate copiilor de 6 – 12 ani și teatru, dar și al multor altora, Centrul promovează cultura și educația, valori esențiale pentru succesul viitor al copilului. Mai multe informații găsiți pe siteul Centrului și pe pagina lor de Facebook.

ChessNYCkid

Mulțumim doamnei Mihaela Miu, coordonatoarea atelierelor de șah, pentru rândurile de mai sus și o mai așteptăm în Roata Mare.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.