Casa Avramide, pentru copii

        Bună ziua! Numele meu este Alina și într-o dimineață de duminică am ieșit cu fetița mea de 6 ani să ne plimbăm. Mergând spre Piața Civică din centrul orașului Tulcea, loc de întâlnire pentru mulți copii din localitate, am trecut pe lângă Casa Avramide. Poarta curții interioare era deschisă așa că am făcut un popas pe o bancă, la umbră. Admirând arhitectura (doar e cea mai frumoasă casă de sfârșit de secol XIX!), am decis să o și vizitez (nu intrasem după restaurarea din anii 2010-2013). 

Am intrat în muzeu un pic timorată deoarece fetița mea, la 6 ani, nu are foarte multă răbdare. Dar imediat am simțit o eliberare și chiar o încurajare când în sala mare am găsit o machetă a Casei Avramide, mobilier din expoziție în miniatură și opt păpuși reprezentând membrii familiei Avramide. Fetița mea s-a așezat pe pernuțe și a început să se joace cu păpușile. Astfel mi-a fost mult mai ușor să-i explic că aceasta a fost casa unei familii cu șase copii. Folosindu-mă de fotografiile găsite pe polița machetei și știind câte ceva despre familia Avramide, nu ne-a fost greu să denumim fiecare păpușă și să reconstituim istoria acestei familii.

avramide 2.jpg

Ne-au plăcut mult și piesele de mobilier miniaturale și am pornit amândouă curioase să găsim în cadrul expoziției și să le vedem în mărime naturală.

avramide 7.jpg

După ce am creat  povești despre scrisori scrise la birou, lucruri așezate în comode, serate cu recitaluri la pian și altele, am descoperit un săculeț cu zaruri din lemn gravat cu imagini ale unor obiecte expuse, care ne-au propus un alt joc: o vânătoare de comori.

Așa încât, deși îi promisesem fetei mele că  vizita nu va dura mai mult de un sfert de oră, nu am mai putut pleca decât după o oră și jumătate, timp în care și eu, dar mai ales cea mică, am aflat lucruri interesante și fascinante!

avramide 9.jpg

         Mesajul de mai sus este povestea Alinei, o mămică din Tulcea. Celor scrise de ea adăugăm niște informații practice:

  • Această instalație educativă este disponibilă pentru toți copiii care vin la muzeul Casa Avramide din cadrul Institutului de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion”(ICEM) din Tulcea, fie cu școala sau cu familia. Va rămâne în muzeu pentru o perioadă nedeterminată, iar pentru a vă juca nu trebuie să achitați decât taxa de acces în muzeu (biletul de intrare).
  • instalația interactivă în formă de căsuță este destinată copiilor de 0-5 ani și este plasată la demisolul casei istorice, care a aparținut prosperului întreprinzător tulcean din secolul al XIX-lea.
  • Căsuța reia elemente reale din Casa Avramide, atât în ceea ce privește fațada sau alte elemente de arhitectură, cât și elemente de mobilier și chiar personaje istorice în miniatură, sub formă de păpuși. Copiii pot intra și pot explora istoria casei și familiei care a locuit aici, folosind zaruri cu ajutorul cărora pot crea povești.
  • Tot în cadrul ICEM Tulcea, de data aceasta la Muzeul de Artă, copiii de 6-14 ani pot juca, în mod similar, un joc de cărți inspirat de picturile care reprezintă diferite etnii din Dobrogea, formându-se echipe de personaje care aparțin aceleiași etnii. Jocul poate fi jucat în muzeu, iar sursa de inspirație se află chiar pe pereții muzeului.
  • Aceste două instalații sunt parte a unui proiect al asociației DaDeCe din București, proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

           Considerăm că sunt niște inițiative demne de încercat de către familii, așa că vă invităm să vizitați Casa Avramide și Muzeul de Artă din Tulcea, pentru a petrece timp frumos, la muzeu, alături de copii!

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.