Salut! Sunt Pavel și am fost din nou invitat la Festivalul Internațional de Teatru pentru Publicul Tânăr de la Iași. Acolo a fost plin de spectacole interesante care se jucau nu numai în Teatrul tineretului Luceafărul, dar și pe străzile orașului, în Palas mall, sau în fața teatrului. Astăzi vă voi povesti despre câteva spectacole care mi-au plăcut.
« Lângă tine » (teatrul Yun Hyejin, Seul): O doamnă din Coreea de Sud interpreta o muzică la un instrument tradițional – gayageum. Suna ca o chitară și o vioară împreună iar doamna avea în mână o păpușă și cu degetele (picioarele păpușii) cânta pe corzile instrumentului. La un moment dat, intenționat a rupt o coardă dar după aceea a reparat-o și a pus-o la loc.
« Jack și vrejul de fasole » (teatrul « Luceafărul », Iași) : a fost un spectacol foarte bun cu păpuși de mărimea unui om (pe dinăuntru era cineva) care dansau în stilul popular. A mai fost interesant că mătușa lui Jack nu-l lasă să se joace fotbal dar până la urmă Jack a reușit să își îndeplinească visul de a se juca. S-a urcat pe vrejul de fasole și a cerut bani pentru mătușa sa, iar mătușa îl lasă să joace fotbal. Dar în fiecare zi cerea mai mult și dacă nu aducea ce trebuia « din cer » nu-l lăsa să se joace fotbal și Jack era dezamăgit.
« Circus Sampo » (Nukketeatteri, Helsinki): spectacolul din Finlanda ne-a prezentat niște păpuși de la circ. Prima era un fel de Pinocchio care jongla cu o vază, al doilea era o maimuță micuță pe niște picioare de păianjen, al treilea era un chinez care învârtea pedalele unei singure roate. Al patrulea era un cățeluș roz la care din greșeală i-a căzut coada în timpul spectacolului. Al cincilea erau niște acrobați pe bară – se tot legănau! Iar al cincilea (preferatul meu) era o maimuță care arunca cu cuțite de plastic în niște baloane și era interesant cum reușea sa le spargă! M-am mirat!
« Extraterestrul care își dorea ca amintire o pijama » (Teatrul municipal « Matei Vișniec », Suceava): un extraterestru roșu de pe Jupiter a ajuns la casa unei familii cu trei copii. Chiar în momentul acela părinții plecau în Italia la muncă. Copiii au rămas cu bunica iar extraterestrul nu trebuia sa fie văzut de către ea. Fiecare dintre copii avea dreptul la o dorință iar Extraterestrul le îndeplinea. Prima dorință a fost ca bunica lor să nu mai fie bolnavă și atunci bunica a revenit pe scenă dansând ca la party și a făcut floss-ul (din Fortnite !). Toată sala a râs tare (și eu am râs)! A doua dorință era despre casa în care trebuiau să se mute – Extraterestrul a terminat-o pentru că nu avea acoperiș. Iar a treia dorință a fost a celei mai mici fetițe care voia să o vadă pe mama ei un minut. Extraterestrul a adus-o în Italia și ea și-a văzut mama pentru un minut. Înainte să plece Extraterestrul își dorea o pijama. Ei i-au dat una în dungi albastre și a plecat.
« Bucată de lemn » (Compania Djarama, Senegal): Spectacolul din Senegal povestește despre viața tristă a copiilor care cerșesc pe străzile orașelor din Senegal cu cutii de conserve agățate de gât. Copii aceia și în ziua de astăzi stau pe străzi și cerșesc iar doamna Patricia Gomis lupta pentru iei prin acest spectacol. Păpusile erau create din lemn de către acești copii cerșetori, și erau foarte realiste și cu ochii triști. Erau trei rânduri a câte 16 conserve goale în care erau ascunse păpușile, sau o cutie se transformă într-o păpușă. Spectacolul a fost făcut cu foarte multă imaginație. M-am împrietenit cu actrița și am vorbit franceză cu ea la prânz și la cină.
« Îngerul pantofilor » (teatrul Coquette, București): este vorba despre un tată care deține cea mai bună firmă de pantofi din întreaga lume. Într-o zi băiețelul Simon văzu că pe balcon apăru un înger care sclipea și avea aripi foarte obosite. Tatăl prima dată nu credea că este un înger pe balcon, dar când l-a văzut s-a mirat că este fără papuci. Tatăl era așa de mirat și supărat din cauza asta încât cotrobăi prin casă după cea mai bună pereche de pantofi. Simon se dusese spre balcon încetișor și-i atinse aripile îngerului. Fusese așa de bucuros încât striga prin casa ca nebun. Îngerul a refuzat pantofii dar în schimb a acceptat să îl atingă pe mână pe Simon. La sfârșit nimeni nu știa cum a reușit să bea paharul cu lapte pe care îl pusese la începutul spectacolului actrița.
« Aici, acolo, pretutindeni » (Teatrul Trio, Burgas): a fost un spectacol din Bulgaria care arată tradițiile anumitor țări. Eu fiind jumătate bulgar am povestit cu actorii și ei s-au înțeles foarte bine cu mama mea. Spectacolul era foarte interesant pentru că era cu diferite forme de păpuși – de mână, pe bețe, cu sfori și de mărimea unui om. Prezentarea mea preferată a fost scena grecească în care 2 păpuși au băut ouzo (țuică grecească) și s-au îmbătat și au dansat dansul lor tradițional. Mai era dans țigănesc, bulgăresc, muntos, spaniol și italian. A fost foarte distractiv și cu imaginație (acesta a fost spectacolul meu preferat).
« Cocoțat pe schele » (Asociația Art No More, București): acesta a fost un spectacol pentru adulți dar și mie mi s-a părut interesant. Trei tătici povesteau despre viața lor de când sunt tătici și ce probleme au cu creșterea copiilor. Doi dintre ei, care erau prieteni foarte buni, mergeau în parc cu copiii lor și unul dintre ei îi spunea copilulului lui : “Lasă creanga jos că îi împungi pe toți !” iar al doilea tată : “Nu mai arunca cu nisip că le bagi tuturor în păr !”
«Legume» de George Cocoș (Teatrul Tineretului, Piatra Neamț). Îmi place de George Cocoș încă de anul trecut când am văzut pentru prima dată un spectacol foarte bun de-al lui la Iași (“School feat. cool”). În acea piesă a fost vorba despre cum 3 copii au devenit adulți iar în cea din acest an povestește despre cinci legume care sunt total diferite de cele normale – o roșie galbenă, o ridiche albă, un ardei prea-gras, o ciupercă prea maronie, o legumă de laborator. Legumele normale râdeau de ei iar din cauza asta s-au retras într-o peșteră care mirosea urât din cauza verzei bio. Ea stătea acolo pentru că era loc umed și răcoros. Într-o zi însă au descoperit că cartoful care își bătea joc de ei era și el un cartof mov. De atunci au căpătat curaj și s-au dus în fața lumii și nimeni nu și-a mai bătut joc de ei pentru că au avut curajul să se arate.
La Festivalul pentru Publicul Tânăr din Iași mereu văd spectacole foarte bune și distractive. Îmi place să mă împrietenesc cu actorii și cu criticii de teatru!