Moara de hârtie este un loc în localitatea Comana, în apropiere de București, unde niște tineri frumoși se retrag din când în când pentru a da viață proiectului lor de suflet: acela de a face hârtie manuală, tipar manual și legătorie de carte, atât pentru cei interesați de așa ceva cât și pentru copiii și părinții ce doresc să învețe meșteșuguri de altădată. Activitățile lor pentru copii sunt continue și atelierele se fac în mod curent pentru grupurile organizate astfel încât ele au stârnit curiozitatea noastră, mai ales pentru ineditul lor. În rândurile de mai jos aflați mai multe chiar de la unul din inițiatorii acestui proiect – Dana Georgescu -, într-un dialog sensibil despre visurile și împlinirile unei vieți.
– Ce este Moara de hârtie?
Sunt multe răspunsuri posibile la această întrebare firească.
Pentru noi, cei care ne-am dorit ca acest loc să existe, Moara de hârtie este cea mai frumoasă poveste din cartea vieții noastre. O poveste de viață ce a luat naștere acum mai bine de 6 ani în mintea și sufletele noastre și există de aproape 4 ani la Comana. O poveste care ne-a schimbat viața și ne-a făcut să privim totul mai frumos și mai cu sens, cu mai multă atenție.
Pentru cei care au luat contact cu universul Moara de hârtie și ne-au lăsat în scris gândurile lor, Moara de hârtie este “cel mai fain loc din România” „un spațiu apărut din amintire și din nimic”, “cel mai frumos muzeu”, “un loc de poveste și de unde ies povești”, “un geam deschis spre trecut”, “o idee minunată care duce mai departe istoria locului și a meșteșugurilor”, “o poveste extrem de frumoasă și de reală”, “un muzeu original”, “o idee minunată transformată în realitate”, “o insulă în care sufletul și mintea sunt hrănite” sau, cum spunea unul dintre ultimii vizitatori, Moara de hârtie este Comoara de hârtie.
Dar ce este de fapt Moara de hârtie? Moara de hârtie este un termen învechit, folosit pentru locurile în care se manufactura hârtia. Pe vremuri, termenul de moară de hârtie era un substantiv comun. Noi l-am readus în vocabularul curent, i-am lărgit sensul și l-am făcut să devină un substantiv propriu – Moara de hârtie – un loc în care facem, pe lângă hârtie manuală, precum în morile de altădată, și tipar manual și legătorie de carte. Moara noastră de hârtie este un mic atelier-muzeu creat pentru suflete sensibile, un loc care, mai presus de toate acestea, păstrează o parte din istoria industriei grafice din România.
– Cum v-a venit ideea? Există o legatură între ceea ce faceți / lucrați în mod curent și acest proiect?
În viață, lucrurile frumoase pur și simplu se întâmplă dacă ești deschis și muncești în sensul în care simți că e bine să o faci. Noi suntem oameni care vor să-și împlinească existența. Asta nu-i foarte confortabil, dar e aducător de nenumărate și neașteptate bucurii.
Ideea ne-a venit pentru că am simțit nevoia unui astfel de loc. Și de-acolo, drumurile s-au deschis și ne-au dus către cursuri de meșteșuguri, cărți, echipamente, oameni și multe întâmplări care ne-au ajutat să construim mai frumos și ideea, și locul, și tot ceea ce va fi de-acum înainte.
Din 2009 am început să “lucrăm” pentru visul Moara de hârtie și toată pregătirea și experiența noastră de până atunci s-a concentrat în dezvoltarea acestei idei. Atunci eu lucram în domeniul resurselor umane și încă mai aveam multe de descoperit despre mine, iar soțul meu lucra pe cont propriu, în domeniul trainingului și al consultanței. Eram și suntem în continuare oameni care lucrează cu oamenii, pentru alți oameni. Și asta facem și acum, dar mult mai în profunzime, prin intermediul meșteșugurilor.
De fapt, legăturile sunt mai profunde, iar pregătirea, experiența și personalitățile noastre complementare ne-au ajutat să construim aici la Comana un fel de “insulă a continuității” cum spunea unul dintre vizitatorii noștri, un loc construit cu credința că în lumea aceasta binele, adevărul și frumosul trebuie să dăinuie. Un loc în care ne place să împărtășim cu drag povestea noastră și să ne bucurăm împreună cu toți cei care o înțeleg și vor să facă parte din ea.
– Cum ați ajuns la Comana sau de ce la Comana?
După ce ne-am căutat și ne-am găsit povestea, am început să căutăm și un loc pentru ea.
Deși la început am căutat rațional, ne-am dus acolo unde ne-a chemat inima, și am ales emoțional Comana.
Am fost fericiți de la început cu această alegere, iar acum ne dăm seama că nu există loc mai primitor, mai odihnitor și mai potrivit pentru noi și Moara noastră, în afară de Comana. Și, cum să nu fie așa, când Comana este o adevărată minune? Înconjurată pe trei laturi de pădure și pe o latură de apă, Comana se află într-o arie protejată prin lege, Parcul Natural Comana și include Delta Neajlovului. Poate că frumusețea naturală sau istoria îndelungată a acestui loc binecuvântat cu o mănăstire veche de mai bine de 550 de ani, ne-au făcut și pe noi să alegem Comana, ca și pe marii scriitori Gellu Naum și Ana Blandiana. Cert este că simțim că acesta este locul pe care ni l-am dorit dintotdeauna, locul în care ne vom împlini visele și viețile.
Va urma
[…] Iată mai jos continuarea dialogului cu Dana Georgescu de la Moara de hârtie a cărui primă parte o găsiți aici. […]
ApreciazăApreciază