CADO – un proiect care crește ca-n povești

Roata Mare încurajează proiectele speciale de educație non-formală, adresate atât copiilor cât și tinerilor. Unul dintre cele mai interesante dar și mai dragi nouă este CADO – Consiliul Adolescenților la Muzeul Național de Artă al României (MNAR), coordonat de Mona – Silvia Timofte care a răspuns deja câtorva întrebări curioase de-ale noastre.

CADO Mona Silvia Timofte Collage

Deși este destinat adolescenților deci nu intră neapărat în sfera noastră de interes, proiectul CADO generează activități de educație culturală pe care le considerăm de excepție ( deși corect poate că ar fi să spunem că sunt unice în mediul muzeal românesc) astfel încât considerăm utilă prezentarea unor inițiative ale tinerilor săi membri, menite a evidenția dezvoltarea și succesul acestui proiect inedit cât și posibilitatea creșterii adresabilității sale inclusiv la grupe de vârstă mai mici.

Astfel, în cadrul programului Școala Altfel 2015 CADO i-a încurajat pe adolescenți să interacționeze cu tineri de vârsta lor și să le explice, “pe limba lor”, ce pot vedea și ce pot face la muzeu, Consiliul fiind în fapt un program de voluntariat și dezvoltare personală. Așa că, săptămâna Școala Altfel a reprezentat ocazia perfectă de a pregăti vizite ghidate interactive în Galeria de Artă Modernă Românească și în Galeria de Artă Europeană. Prezentările au avut ca temă Atelierul artistului iar scopul lor a fost familiarizarea liceenilor cu lucrări reprezentative aflate în muzeu, cu tehnici și materiale folosite de artiști.

Scoala Altfel CADO CollageAlături de Mona, adolescenții s-au pregătit temeinic vreme de câteva săptămâni: au selectat lucrările, s-au documentat, au pregătit materiale speciale, au repetat etc. Iar rezultatul a fost pe măsură: în 3 zile, au fost susținute 42 de prezentări, la care au participat peste 720 de liceeni însoțiți de profesori! Nu au lipsit entuziasmul, buna dispoziție și promisiunea de reedita experiența în anul următor.

O consecință firească a vizitelor interactive susținute în săptămâna Școala Altfel în 2014 și 2015 a fost dorința de a intra mai des în contact cu publicul astfel că, prin proiectul Secrete la vedere, adolescenții și-au propus să invite vizitatorii muzeului din miercurea gratuită (prima zi de miercuri din fiecare lună) să parcurgă un traseu prin Galeria de Artă Europeană, punctat de opriri la trei – patru lucrări.

Secrete la vedere CADO Collage În cadrul acestor prezentări ghidate gratuite sunt dezvăluite poveștile din spatele operelor, detalii inedite legate de viața artiștilor sau de procesul de restaurare. Cele 12 prezentări realizate în cele 4 luni de la lansarea proiectului au reunit circa 190 de participanți și nenumărate aprecieri și solicitări de a extinde demersul și asupra altor galerii permanente ale muzeului.

Dacă tururile ghidate sau vizitele interactive susținute de adolescenții din CADO nu v-au stârnit suficient interesul, ce ați zice de un program de teatru muzeal? O poveste de Sânziene a fost titlul evenimentului desfășurat la Muzeul Pallady, muzeu – satelit al MNAR, în zi de sărbătoare. Tinerii cu vârste între 13 și 19 ani au fost îndrumați de Iele și Sânziene într-un tur neobișnuit al muzeului, înțesat de indicii și mesaje. O poveste de Sanziene CADO CollageProgramul și-a propus să ofere participanților ocazia de a-şi crea propria poveste în muzeu, prin intermediul teatrului, al tehnicilor de storytelling şi al jocurilor inspirate din vânătorile de comori. 65 de adolescenți s-au perindat în câteva ore pentru a le cunoaște pe Sânziene și pe Iele și au fost răsplătiți la final cu limonadă, ceai și multă voie bună de către voluntari.

Mona Silvia Timofte este unul dintre puținii educatori muzeali de la noi care a pariat pe aducerea adolescenților în muzeu și a câștigat. Ne-ar plăcea ca exemplul ei să fie model și pentru alții, fie ei muzeografi, cadre didactice sau freelanceri (așa cum este și Mona). Cu siguranță, CADO – acest minunat program de voluntariat pentru adolescenți – nu ar exista fără implicarea, energia, dăruirea și talentul ei, astfel încât o felicităm și îi dorim să creeze noi povești de succes alături de CADO!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.