Laura Markham despre empatie

Am înțeles de multe ori greșit empatia și am făcut exact invers decât ar fi trebuit; pe atunci știam doar intuitiv că am greșit, acum însă am găsit în cartea Părinți liniștiți, copii fericiți a dr. Laura Markham o definiție clară a empatiei dar și a ceea ce NU este ea.

CardFb2

Empatia înseamnă, aşa cum aflăm de la Laura Markham:

  • Ascultare și acceptare fără presiunea de a rezolva ceva. Nu trebuie să rezolvi nimic. Nu este necesar să fii de acord cu punctul lui de vedere. Dar trebuie să accepți dreptul copilului de a avea propriile emoții. Nu o lua personal. – Toate acestea și NU încercarea de a rezolva problema, de a înveseli sau de a dramatiza (a face din țânțar armăsar) atunci când nu este cazul.
  • Oglindire, admitere și reflectare. Ești atât de furios pe fratele tău ori Ia te uită ce te-ai înfuriat! ori Pare că îți faci griji pentru petrecerea de ziua prietenului tău. – Acestea și NU contestarea emoțiilor sau, din contră, încercarea de a fi de acord cu acestea. Empatie nu înseamnă nici să analizezi ce simte copilul (Cred că ești furios pentru că ești gelos că este ziua de naștere a fratelui tău) și nici să pui întrebări (Spune-mi ce simți). Empatie înseamnă să accepți și să începi cu ceea ce exprimă cel din fața ta, cu ceea ce îți arată despre ceea ce simte, nu să răsucești cuțitul în rană prin sondări ale psihicului, chiar dacă poate ai dreptate.
  • Respectarea unor limite sănătoase. Nu trebuie să îți pierzi echilibrul pentru că empatizezi. Înțelegerea ta caldă transmite că înțelegi de ce el simte că este sfârșitul lumii, în timp ce capacitatea ta de a-ți psătra echilibrul emoțional îl va asigura că există o luminiță la capătul tunelului. – Aceasta și NU permisivitate în setarea limitelor.

Cartea cuprinde multe pasaje asemănătoare, asupra cărora vom mai reveni. Partea bună este că această carte se găsește de cumpărat în librării sau online. Partea și mai bună este că azi se lansează în limba română o a doua carte de aceeași autoare – Părinți linștiți, frați fericiți care ne așteptăm să fie la fel de interesantă și, mai ales, utilă. Partea cea mai bună: pe 14 și 15 noiembrie dr. Laura Markham va veni la București și va conferenția pe aceste teme și altele. Abia așteptăm! Dacă doriți să participați puteți achiziționa bilet de aici.

Un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.