Întrebări pentru Laura Markham

Laura Markham este o doamnă din America cu o profesie frumoasă: este psiholog clinician, fondator al siteului pentru părinți http://www.ahaparenting.com și autor al unor cărți, apărute recent și în limba română, în care vorbește despre legătura ce ar trebui să existe între părinte și copil (cărțile se numesc Părinți liniștiți, copii fericiți și Părinți liniștiți, frați fericiți). Această legătură a experimentat-o atât ca practician cât și ca părinte astfel încât sunt cu atât mai tentată să am încredere în ea.

Ce îmi place foarte mult atât la textele de pe site cât și la cele din cărți este faptul că scrie clar și concis; altfel spus, scrie cu liniuțe, schematic, simplu, despre lucruri (aparent complicate) ce țin de educația copiilor. Atenție, ea nu dă rețete, rețetele nu sunt – în opinia mea – semn al unei cărți bune, pentru simplul motiv că fiecare copil, părinte și familie sunt diferiți și ce funcționează la unii foarte posibil nu va funcționa la alții.

În schimb, doamna Markham prezintă idei generale și explică mecanisme care duc la anumite manifestări: exemplele cu plânsul care nu e plâns de răsfăț ci are o cauză profundă este doar unul dintre cele despre care se vorbește. Și astfel, explicând mecanismul, face ca soluția să vină singură și să fie la îndemâna oricărui părinte ce vrea să aibă o viață frumoasă în familie.

Totuși, psihologul trasează câteva coordonate care ar trebui să fie cunoscute de părinți, de exemplu ce înseamnă empatie, care sunt nevoile nespuse ale copiilor, cum să înlocuiești țipetele și certurile cu conectarea, indică unelte care te ajută șă îți transformi starea atunci când ceva te dezechilibrează (am testat o parte din ele, funcționează!), cum să oferi copilului unelte pentru creșterea inteligenței emoționale, ce tehnici poți folosi pentru a dezamorsa conflictele în familie, ghiduri de intervenție și sugestii de jocuri etc. (toate explicate cu liniuțe!).

La început am fost rezervată în privința ei, recunosc, însă acum sunt foarte încântată de ea și mai ales de faptul că vine în România și susține patru conferințe, pe 14 și 15 noiembrie! Temele acestora sunt: 1. Părinte liniștit deci copii fericiți; 2. Părinți liniștiți, frați fericiți; 3. Crește un copil inteligent emoțional și 4. Mindfulness și gestionarea emoțiilor iar Roata Mare va participa la două dintre ele.

Astfel, dat fiind că aceste întâlniri vor fi interactive, vă propunem – celor care nu veți ajunge dar care sunteți interesați de subiect – să ne transmiteți întrebările voastre (fie comentariu la acest post, fie comentariu pe Facebook, fie pe adresa de mail office.roatamare@gmail.com) iar noi vom obține, pentru voi, răspunsurile.

CardFb5

3 comentarii

  • Buna ziua, vei avea nr 14 pe biletul de concurs.
   Multumim pentru intrebare; in cazul in care nu vei participa la conferinta, o vom pune noi pentru tine.
   Te rog sa ne spui care din cele doua conferinte te-ar interesa: Parinti linistiti deci copii fericiti (sambata dimineata) sau Parinti linistiti, frati fericiti (duminica dimineata).
   Multumim, zi frumoasa!

   Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.