Copiii sunt filozofi înnăscuți. Pun întrebări din primele momente în care încep să vorbească și pun întrebări pentru orice, multe dintre ele începând cu De ce?
Întrebarea și dialogul care facilitează găsirea răspunsurilor duc la cunoaștere iar acest rezultat final este unul din motivele pentru care cred că cei mici trebuie să își pună cât mai multe întrebări iar noi trebuie să îi susținem în demersul lor de găsi răspunsuri.
În acest sens, am găsit acum ceva vreme o colecție de cărți pentru copii numită Micii filosofi în care autorii încercau găsirea unor răspunsuri la unele întrebări cu care probabil v-ați întâlnit și voi: De ce nu pot face ce-mi place? De ce merg la școală? De ce mă iubești? De ce exist?
În fiecare din aceste cărți copilul Fil și jucăria sa Zof încearcă găsirea unui răspuns la o întrebare, care este și cea din titlul cărții. În primă fază copilul întrebă un adult însă pentru că nu primește imediat un răspuns Fil caută răspunsul în alte locuri, ajungând astfel să întrebe lucrurile din jurul lui. Astfel, de exemplu, încercând să afle De ce nu poate face ce-i place? Fil pune întrebarea unui copac, unui leagăn, apoi unei frunze și așa mai departe. Fiecare îi dă câte un răspuns care îl face pe copil să învețe câte ceva, de exemplu firul de iarbă îi spune că nu poate face ceea ce îi place pentru că este foarte mic de unde Fil învață că, probabil, atunci când va crește mare va putea face și el ce își dorește.
În final, adultul căruia i s-a pus întrebarea dă un posibil răspuns, în cazul nostru:
Tu nu poți face ceea ce-ți place, pentru că ești încă mic. Sunt multe lucruri pe care tu nu le înțelegi, așa că părinții tăi trebuie să te apere de pericole.
Prin intermediul întrebărilor Fil găsește nu numai posibile răspunsuri ci cunoaște și diverse tipuri de personaje; de exemplu, panoul din parc este foarte serios și nu glumește niciodată cu nimic, frunza este jucășă iar banca răbdătoare. Zof, jucăria, este prietenul și partenerul de dialog al copilului și punctează, uneori amuzant, diverse detalii: Măi, măi! Ce serios este panoul ăsta sau Deseori faci lucruri de care părinții tăi se bucură.
Cărțile din seria Micii Filozofi ne ajută să răspundem unor întrebări la care poate nici noi nu avem un răspuns și de asemenea îi încurajează pe copii să pună întrebări și să caute răspunsuri. Sunt foarte ușor de citit, cu text minimal și ilustrație sugestivă și se adresează, credem noi, copiilor începând cu vârsta de 4 ani. Ele se găsesc în mai toate librăriile care au cărți pentru copii sau online și până acum au apărut patru cărticele cu patru întrebări: De ce nu pot face ce-mi place?, De ce merg la școală?, Spune-mi, tati, de ce mă iubești și Spune-mi, mami, eu de ce exist?
Pe noi ne-au ajutat în momente delicate în care rămăseserăm fără argumente. Sperăm să vă ajute și pe voi!
Oscar Brenifier, Delphine Durand – De ce nu pot face ce-mi place?, seria Micii Filozofi, editura Didacta Publishing House, București 2015