Cronică: Bună dimineața, teatru pentru copii de 0-3 ani

Teatru pentru copii de 0-3 ani, cum sună asta? Luați-vă puțin timp pentru a căuta un răspuns și mergeți pe firul apei: 0-3 ani = cunoaștere prin cât mai multe simțuri, cunoaștere prin joacă, teatru, joacă… 

Așa am făcut și eu, când mă îndreptam spre prima reprezentație de acest fel; nu aveam un răspuns dar mă așteptam la ceva: la cunoaștere multisenzorială, la joacă și la o poveste. Iar ce am descoperit, nu a fost departe de adevăr.

La fel s-a întâmplat cu premiera piesei Bună dimineața, regizată de Ioana Petre, la care am fost invitată de ea, deși nu ne cunoșteam personal (mulţumim!). Piesa, realizată de teatrul Ion Creangă dar pusă în scenă la Teatrul Excelsior, a fost despre doi copii și ziua lor, din momentul în care se trezesc și până adorm din nou, extenuați de atâta joacă. Am făcut astfel o călătorie plină de joc în care atât părinţii cât şi copiii s-au regăsit: trezirea a fost punctată de jocul de-a frământatul, iar apoi, înainte de joacă, s-au respectat – cu greu – regulile de a ne îmbrăca, spăla şi de a mânca. Am mai făcut, alături de cei doi copii protagnişti, o călătorie cu linguriţa transformată în avion la Polul Sud, unde ne-am întâlnit cu foca şi pinguinul şi apoi în junglă unde am recunoscut maimuţa, şarpele şi alte animale.

Buna dimineata Ioana Petre CollageÎn acord cu structura generală a spectacolelor pentru copii foarte mici, timp de 30 de minute copiii au revăzut şi au punctat elemente cunoscute din viaţa lor de zi cu zi iar la final au păşit pe scenă unde actorii s-au jucat cu ei; astfel copiii au atins recuzita, instrumentele muzicale, au răsfoit cărţile cu animale şi le-au imitat.

Muzica a fost live, așa cum se întâmplă și în alte spectacole regizate de Ioana Petre (cum ar fi De-a micul prinț pe care dacă încă nu l-ați văzut trebuie neapărat să ajungeți, dacă se mai joacă în această stagiune) și a fost asigurată de Răzvan Ropotan care interpretează creativ la o sumedenie de instrumente sunetele pe care le fac copiii: când frământă aluatul, când se spală etc. Muzica a acompaniat fiecare moment și a ilustrat foaaarte inspirat diverse momente din spectacol.

Pentru copii a fost un prilej de joacă şi de cunoaştere, pentru părinţi un moment de relaxare, de introspecţie şi – cel puţin pentru mine – un subiect pe care l-am abordat ulterior pentru a vorbi despre igienă, reguli etc.

Notele noastre, dintre care cea mai mare este 5:

Atmosferă generală: 5

Accesibilitate: 5

Preţ: 5 (aprox 12 lei/pers)

Locaţie: 5

Un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.