Cronică de film pentru copii: Marele Uriaș Prietenos, 6+

De mult nu mi s-a întâmplat să întâlnesc o combinație atât de reușită între „ingredientele” esențiale ale unui film: celebra carte a lui Roald Dahl, viziunea regizorală a lui Steven Spielberg și profilul specific al studiourilor Walt Disney. Rezultatul este cu adevărat spectaculos, sau cum ar spune M.U.P: încântăcios și fabulastic!

Am mers cu o gașcă întreagă de copii la film și nu știu cum au trecut aproape 2 ore! Povestea ne-a ținut pe toți cu sufletul la gură, am tresărit, am zburat, am visat și am râs alături de personajele din film. Aventura fantastică (și 3D) trăită de Sophie, o fetiță curajoasă și deșteaptă, în compania Marelui Uriaș Prietenos îmbină realitatea cu atmosfera de basm, suspansul și umorul; în același film întâlnim uriași și avioane militare, castracurcuveți și desert cu frișcă și căpșuni, sifoclăbucel și etichetă regală. Nu vă așteptați să vă explic, orice copil de peste 5 ani care va vedea filmul va fi în stare să vă lămurească!

Nu atât acțiune cât narațiune, filmul spune o poveste despre prietenie, despre curaj, despre magia și frumusețea lumii, o poveste care îi va încânta deopotrivă pe copii și pe cei cu suflet de copil.

Ce ne-a plăcut:

  • Atmosfera de poveste ce învăluia deopotrivă tărâmul uriașilor, bârlogul lui MUP, orașul Londra sau reședința Reginei;
  • MUP – un uriaș blând și bun, sensibil și amuzant deopotrivă, într-o interpretare de excepție; un uriaș care aude cele mai tainice șoapte și bătăile inimilor singuratice; Mi-a plăcut că Marele Uriaș Prietenos prindea vise, le colecționa și le putea combina așa, ca într-o salată! mi-a spus balaurița mea de aproape 9 ani;
  • Limbajul folosit: uriașii nu știu să vorbească corect, astfel apar tot felul de termeni amuzanți, rezultați din combinarea unor cuvinte. Atenție! Riscul de contaminare este extrem de ridicat: la finalul filmului toți vorbeam așa. 🙂
  • Sophie: fetița curajoasă și inimoasă, care are mereu idei bune și îl ajută pe MUP să scape de uriașii cei răi;
  • Pe lângă limbajul simpatic al uriașilor, un mare succes în rândurile micilor spectatori a fost înregistrat de scenele cu clipofâsâieli ca efect al sifoclăbucelului; nu vă pot spune decât că este vorba despre ceea ce se întâmplă atunci când bulele dintr-o misterioasă băutură carbogazoasă de culoare verde se duc în jos, nu în sus…la propriu!
  • Atenția pentru detalii, unele capabile să spună ele însele o poveste: patul – corabie al lui MUP, culorile viselor, tacâmurile aduse uriașului la palat etc.
  • Umorul cald, reconfortant, capabil să înlăture rapid orice tensiune sau încărcătură emoțională, aducând un final care echilibrează perfect trăirile puternice din prima parte a filmului;

marele-urias-prietenosCel mai mult m-a bucurat că, după ce a văzut acest film, fetița mea s-a apucat să citească și cartea! Acum descoperim împreună ce este în plus față de film sau ce este diferit și ne imaginăm cum ar fi arătat unele scene (pentru că, într-adevăr, există unele scene sau decoruri care se îndepărtează de povestea din carte, fără însă a schimba deranjant mesajul). Cert este că cele 2 experiențe, cartea și filmul, se completează de minune și oferă ocazii pentru discuții interesante.

Vă recomandăm așadar, cu mare drag, să vedeți filmul, să citiți cartea, indiferent în ce ordine! Și nu uitați să ne scrieți impresiile voastre!

The BFG The Big Friendly Giant, 

Regia: Steven Spielberg,

Produs de Walt Disney Pictures, 2016

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.