Cronică de carte: Marele coc, 5+

Din seria celor 4 cărți ale lui Kate Hosford lansate de curând și recomandate de Roata Mare, vă propunem astăzi Marele coc-o lectură amuzantă, în versuri (grație traducerii inspirate a Sandei Watt), superb ilustrată, despre o fetiță foarte hotărâtă să iasă în evidență.

marele-coc-kate-hosfordAnnabelle este plictisită de codițele și împletiturile colegelor de la școală și își propune să găsească un mod diferit și mai „distractiv” de a-și prinde părul. Inspirată de fotografia bunicii, își meșterește un coc, folosind ingrediente din bucătărie. Cu ajutorul salvator al mamei, fetița vine la școală cu părul prins în coc; foarte curând, aceasta devine noua modă în clasă, așa că trebuie să găsească altceva….

Chiar dacă la prima vedere cartea se adresează micilor fashioniste cu vârste între 5 și 8 ani (recomandarea editurii), mesajul transmis este mult mai general valabil, iar ilustrațiile o fac atractivă și pentru copii mai mici. Povestea marelui coc este de fapt o poveste despre creativitate, despre originalitate, despre curaj, despre unicitate și despre dorința de a te exprima, spusă amuzant, în versuri și minunat ilustrată; de aceea cred că poate avea mare succes la copiii între 4 și 10 ani.

Lectura împreună cu cei mici devine un prilej pentru discuții serioase; plecând de la modă, de la exprimarea propriului stil, ne putem trezi vorbind despre multe lucruri care ne definesc personalitatea, felul de a fi. Ce lucru este important pentru Annabelle? Dar pentru tine? De ce? A fost curajoasă? Cum a reacționat când copiii au râs de ea? Cum ai fi procedat tu? Etc.

Kate Hosford trăiește în Statele Unite și înainte de a fi autoare de cărți pentru copii, a studiat literatură și filozofie și a lucrat ca învățătoare și ilustratoare.

Holly Clifton – Brown este o tânără artistă și ilustratoare din Londra; desenele ei sunt pline de culoare, umor și au o delicatețe aparte.

Întâlnirea inspirată dintre cele două a condus la apariția unei cărți minunate, care ne-a cucerit prin ilustrații, versurile amuzante, ineditul acțiunii și mesajul ce poate fi dezvoltat pe multiple nivele. V-o recomandăm cu drag, pentru lectură în familie.

Să vă fie de folos!

Cartea se găsește în librării și poate fi comandată și online.

Marele coc, de Kate Hosford; ilustrații de Holly Clifton – Brown; traducerea Sanda Watt, Editura Lizuka Educativ, 2016

Un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.