Pentru finalul anului, am ales dintre recomandările noastre o altă carte de Kate Hosford: Eu și infinitul, o carte cu totul specială, care ne-a surprins prin subiectul abordat, tratat în egală măsură într-o manieră sensibilă, serioasă și optimistă.
Povestea se scrie firesc, pornind de la noaptea când, fericită și nerăbdătoare să poarte noii pantofiori roșii, Uma – o fetiță de 8 ani – nu reușește să adoarmă; cerul înstelat o face să se întrebe cât de multe stele sunt și să înțeleagă ce este infinitul; își întreabă prietenii, cunoscuții, profesorii și află tot felul de răspunsuri; înțelege destul de repede că „este greu să vorbești despre infinit fără să vorbești despre el pentru totdeauna”, așa că începe să se gândească la ce i-ar plăcea să facă pentru totdeauna: să fie în recreație tot timpul, să mănânce înghețată etc. În final, Uma descoperă propria variantă de a-și imagina sau înțelege infinitul: dragostea pentru bunica ce o îngrijește.
Mărturisesc că demult nu am mai citit o carte pentru copii atât de plină de miez, atât de simplu și clar scrisă, din care să nu lipsească nici emoția, nici suspansul. Susținem recomandarea editurii în ceea ce privește vârstele potrivite pentru această lectură: de la 5 la 10 ani. Cartea generează cât se poate de spontan și de firesc discuții cu copiii dar și cu alți membrii ai familiei despre propriile definiții sau exemplificări ale infinitului; în plus, datorită explicațiilor oferite de personaje, se pot aprofunda diferite perspective asupra conceptului: matematică, muzică, filosofie etc.
De altfel, aceasta este și dorința autoarei, exprimată într-o extrem de interesantă Notă, adăugată modest la finalul cărții. Aici, Kate Hosford își motivează întregul demers și oferă multe alte răspunsuri date de copii de vârste diferite la întrebarea ce este infinitul? Ea îi îndeamnă pe cititori să-și imagineze propriile răspunsuri pentru că există „infinite moduri”.
Mai mult, pentru părinții sau cadrele didactice interesate de dezvoltarea unor lecții în care să se discute mai aplicat sau mai aprofundat despre infinit, autoarea a conceput un ghid disponibil gratuit pe site-ul personal.
Kate Hosford trăiește în Statele Unite și înainte de a fi autoare de cărți pentru copii, a studiat literatură și filozofie și a lucrat ca învățătoare și ilustratoare. O altă recomandare de lectură pentru una dintre cărțile sale găsiți aici.
Gabi Swiatkowska este artistă, muziciană, autoare de cărți pentru copii; s-a născut în Polonia și și-a construit o carieră internațională; în prezent locuiește și lucrează în Franța. Este câștigătoarea mai multor premii pentru ilustrație de carte, unele chiar pentru Eu și infinitul. Ilustrațiile ei au o expresivitate și o plasticitate aparte, sunt pline de fantezie și se dezvoltă într-o relație strânsă cu textul, fapt datorat relației de prietenie între cele două creatoare.
Vă recomandăm așadar cu mare drag această carte cu totul specială, pentru momente cu adevărat speciale în familie, alături de urările noastre pentru un An Nou care să vă aducă infinit de multe bucurii!
La mulți ani!
Cartea se găsește în librării și poate fi comandată și online
Eu și infinitul, de Kate Hosford; ilustrații de Gabi Swiatkowska; traducerea Sanda Watt, Editura Lizuka Educativ, 2016