Zilele trecute am primit de la o mămică specială o recomandare de vacanță inedită: o invitație de a vizita Casa Vulcanilor în Țara Hațegului. Atunci când va veni vremea bună, acolo vom învăța despre vulcani, dinozauri și despre multe alte lucruri frumoase.
Ești pe plaja unei mări tropicale. Din când în când se aud foșnete și zgomote ciudate, dar le ignori pentru că este atât de plăcut și cald. Te uiți cum se mișcă palmierii în bătaia vântului, vezi valurile cum vin spre țărm și te gândești că te-ai putea obișnui cu asta.
Crezi că trebuie să mergi mii de kilometri pentru a trăi această experiență? Poți să faci asta destul de aproape, la tine în țară – în țara Hațegului – numai că trebuie să călătorești vreo 70 de milioane de ani în trecut.
Pe lângă toate lucrurile frumoase pe care ți le imaginezi despre o insulă tropicală trebuie să știi că pe insula Hațeg trăiau dinozauri, reptile și era înconjurată de vulcani activi.
Undeva în Țara Hațegului, lângă bisericile de piatră și ruinele romane, lumea dinozaurilor și a vulcanilor de pe insula tropicală sunt scoase la lumină pas cu pas. Locul este atât de important încât a devenit geoparc internațional UNESCO – Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului.
Ai atins vreodată lava unui vulcan?
În satul Densuș din Geoparc poți face asta la Casa Vulcanilor – un loc special de explorare și descoperire prin joc și experimente. Pe un vulcan stins acum 70 de milioane de ani, într-o livadă de pruni, voluntarii geoparcului au construit o căsuță de lut și o mulțime de instalații pentru descoperirea naturii.
Eu sunt Alina, gazda voastră la Casa Vulcanilor. Dragostea pentru Țara Hațegului ne-a făcut pe mine și pe Cristian, soțul meu, să ne mutăm din București în Densuș, pentru a trăi frumos alături de copiii noștri.
Activități pentru toate vârstele
Poți alege din mai multe programe educaționale care sunt gândite ca o călătorie în timp. Cei curioși pot ajunge însoțiți de mine cu 70 de milioane de ani în urmă, tocmai în Cretacic, când Țara Hațegului era o insulă tropicală înconjurată de vulcani și populată cu dinozauri pitici.
Călătoria începe la Puntea Timpului unde, cu fiecare pas, afli despre momentele importante din trecutul geologic al zonei. Apoi vizitezi siturile geologice cu roci vulcanice și urmele preistorice ale Mării Tetyhs. Drumul urcă la căsuța de pământ unde afli povestea Pământului și a vulcanilor. Acolo îl vei cunoaște pe Andi Andezit, mascota muzeului, o piatră vulcanică cu personalitate, care de anul trecut se află într-o mare călătorie prin geoparcurile UNESCO din toată lumea.
Apoi, cei care sunt curioși și curajoși pot deveni pentru o oră oameni de știință folosind o trusă specială de explorare cu ajutorul căreia fac experimente legate de geologie și de paleontologie: o erupție vulcanică, descoperirea urmelor unor animale dispărute, colectare de roci.
La sfârșitul programului exploratorii rămân cu borcanul cu mostre de rocă, cu Ghidul Exploratorului, cu poveștile și cu amintirea orelor petrecute în natură.
Casa Vulcanilor face parte din rețeaua de puncte de vizitare și trasee ale Geoparcului Dinozaurilor Țara Hațegului. Este administrată de Asociația Drag de Hațeg. Toate încasările sunt investite în dezvoltarea locală.
4 motive să vii la Casa Vulcanilor
Poți afla răspunsuri la întrebarea „de ce erau dinozaurii pitici și de ce erau pterozaurii Hatzegopteryx așa de mari?”
Poți vedea și atinge urme de animale preistorice.
Poți participa la o erupție vulcanică.
Poți învăța noțiuni de geologie și de paleontologie folosind o trusă de explorator pentru a descoperi fosile și a colecta mostre de rocă.
Cum poți vizita Casa Vulcanilor
Casa Vulcanilor se află în județul Hunedoara, satul Densuș, în Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului, Geoparc internațional UNESCO. Vizitarea se face doar în baza unei programări:
Adresa: Densuș, jud. Hunedoara 337205 RO
Telefon: 0743 688 108
E-mail: contact@dragdehateg.ro
Alina este mama a trei copii și ghidul de la Casa Vulcanilor; acum câțiva ani s-a mutat din București în Țara Hațegului, împreună cu familia, pentru a avea grijă de Geoparcul Dinozaurilor și pentru a se ocupa de promovarea acestui minunat loc. Mulțumim Alina, să ne mai scrii despre ce faceți voi acolo.