Daca sunteti dornici de iesit in oras cu prietenii si cu copiii dar in acelasi timp doriti sa faceti ceva „pentru spirit” atunci nu puteti rata noaptea de 16 spre 17 mai, noaptea cand muzeele nu dorm, Noaptea Muzeelor, sarbatorita in intreaga Europa.
Pentru a va usura munca am ales pentru voi cateva muzee din Bucuresti pe care le prezentam mai jos, nu inainte de a va atrage atentia ca lumea incepe sa vina la muzee dupa ora 20.00 deci daca doriti sa nu stati la niste cozi foarte lungi atunci porniti-va de acasa inainte de aceasta ora (cu atat mai mult cu cat unele activitati pentru copii pot avea loc mai devreme). In plus, sa aveti cu voi niste apa, ceva de rontait si eventual ceva de umplut timpul copiilor in timp ce asteptati sa intrati, totul pus intr-o geanta mica, de umar, care sa nu incomodeze.
Mai mult, anul acesta evenimentul va avea si o coordonata protestatara, muzeele semnalizand retrocedarea acuta a sediilor si colectiilor acestora. Astfel, unele lucrari expuse vor fi acoperite cu un val alb, pentru a nu putea fi vazute, ca si cum ele ar urma sa nu mai faca parte din expunerea muzeului.
Iata asadar recomandarile noastre, selectate cu drag pentru voi:
- Muzeul National de Istorie Naturala „Grigore Antipa”– acest muzeu are probabil cel mai spectaculos program pentru copii; se va deschide incepand cu ora 18.00 si va avea, printre alte activitati: atelier de creatie nocturna cu imaginatie: lilieci si bufnite (grup tinta: 5 – 10 ani), atelier Provocarea Lego® (grup tinta: 7 – 11 ani), colectare entomologica a insectelor nocturne cu ajutorul surselor luminoase speciale sub coordonarea specialistilor din muzeu (grup tinta: 7 – 18 ani), interceptarea liliecilor din gradina Muzeului „Antipa” cu ajutorul detectorului de ultrasunete sub coordonarea specialistilor din muzeu (grup tinta: 7 – 18 ani). Atentie! Pentru a participa la aceste activitati e nevoie de inscriere prealabila!
- Muzeul National de Istorie al Romaniei (MNIR). Avand in centru expozitia Privind inapoi in trecut, programul cuprinde ateliere de educatie muzeala, parada costumelor de epoca, ghidaje tematice, spectacole de muzica si dans. In intervalul orar 17.00 – 19.00 copiii vor colora scene de pe Columna lui Traian si vor confectiona stindardul dacilor (nu e necesara inscrierea prealabila, intrarea se face prin strada Postei).
Desi anul acesta putine muzee din Bucuresti au un program special pentru copii, urmatoarele muzee au activitati care ar putea fi intelese si apreciate de cei mici:
- Muzeul National de Arta Contemporana (MNAC). In curtea muzeului, proiectul URBOTECA invita vizitatorii sa interactioneze direct cu instrumentele planificarii urbane, intr-un laborator de idei pentru un oras mai bun. In interior puteti viziona mai multe expozitii temporare despre care puteti afla detalii pe siteul muzeului. Atentie! Panorama Bucurestiului vazuta de pe terasa MNAC este frumoasa si spectaculoasa pentru copii dar pe masura ce se intuneca aici va veni tot mai multa lume deci cu cat ajungeti mai devreme, cu atat mai bine pentru copii si pentru rabdarea voastra.
- Muzeul National Tehnic „Prof. ing. Dimitrie Leonida” – La intrarea in muzeu, vizitatorii vor fi secondati de sunetul puternic al Anuntatorului de canton electromagnetic de la sfarsitul secolului al XIX lea. Spectacolul de sunete si lumini va testa limitele auditive si vizuale ale celor ce vor vizita muzeul.
- Muzeul National al Aviatiei Romane – interesant pentru copii pentru ca au ocazia sa vada aparate de zbor vechi si mai noi in marime naturala. Din pacate nu le pot atinge decat pe cele expuse afara, in aer liber.
- Muzeul National al Pompierilor – muzica live oferita de fanfara Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Dealu Spirii a Municipiului Bucuresti si cateva autospeciale moderne de interventie cu echipajele lor va vor sta la dispozitie si vor putea fi descoperite de cei mici.
- Muzeul National „George Enescu” – va invita pe Aeroportul artistic ONIRIA unde veti avea ocazia auditiei unor concerte de muzica foarte variate: de la cor de copii si muzica clasica pana la muzica cu instrumente traditionale sau muzica experimentala. De asemenea aici se vor organiza ateliere de origami pentru copii.
- Muzeul National al Satului „Dimitrie Gusti”– daca pe 16 mai ati vizitat muzee dar nu suficiente, Muzeul Satului va asteapta la „Dupa-amiaza Muzeelor” pe 17 mai cu ateliere de creatie, muzica si dansuri romanesti.
- Centrul Cultural Palatele Brancovenesti de la Mogosoaia – chiar daca nu exista o activitate dedicata exclusiv copiilor, cei mici vor avea ocazia sa viziteze minunatul Palat pe intuneric si sa participe la un spectacol de lumini, la concerte de muzica si proiectii video. Atentie! Pentru a usura accesul dvs la acest muzeu intre orele 18-24 se va asigura transport tur-retur de la stația de metrou Piata Victoriei, cu autobuze care pleaca din 30 în 30 de minute.
Chiar daca este vorba de Noaptea Muzeelor, exista unele institutii care s-au afiliat acestui eveniment fara a fi muzee. Astfel:
- Ferma Animalelor – va asteapta pe 16 mai pana la orele 23.30 pentru a observa impreuna „ritualul”de seara al animalelor.
- Fundatia Lowendal – printre alte activitati veti avea ocazia sa participati la ateliere de ilustratie pentru adulti si copii: confectionarea unor jucarii optice (zoetrope), jucarii de hartie mecanice, ilustratii pop-up, colaje din hartie si textil, desenate cu acuarela obtinuta din plante.
- Opera Comica pentru Copii- va oferi vizitatorilor rara ocazie de a vizita fosa, scena mare, salile de studiu etc. ute. Nu este nevoie de programare prealabila, se vor forma grupuri care vor intra insotite de un ghid la interval de 10 minute. Nu ratati!
Incheiem cu sugerarea catorva muzee si institutii afiliate evenimentului care, chiar daca nu au un program special pentru cei mici, ar putea fi interesante pentru toata familia, mai ales prin locatia inedita in care se desfasoara: Muzeul National al Literaturii Romane- Casa Memoriala “Tudor Arghezi” (situata in zona Martisor din Bucuresti, puteti vedea inclusiv casuta faimosului catel Zdreanta, cel cu ochii de faianta), Muzeul Bancii Nationale a Romaniei (in sediul BNR din centrul vechi, expozitie de lingouri de aur), Muzeul de Arta Veche Apuseana (o casa cu parfum de castel medieval chiar in Bucuresti, zona Baneasa) Art Safari (in parcarea CICLOP, multe instalatii interactive), Romanian Design Week (in hanul Gabroveni din centrul vechi), Observatorul Parcului Natural Vacaresti si Asociatia Romana pentru Cultura, Educatie si Normalitate (vor desfasura activitati la Scoala Centrala).
Informatiile prezentate de noi nu sunt exhaustive; am selectat mai intai muzeele care au un program special pentru copii si apoi pe cele care, in opinia noastra, pot fi interesante pentru ei (aici a fost foarte greu, noi credem ca TOATE MUZEELE sunt interesante, indiferent de varsta!). Mai multe informatii – programul integral al muzeelor citate si pe cel al tuturor institutiilor ce participa la Noaptea Muzeelor – aflati facand click pe numele fiecarui muzeu in parte, astfel accesand programul fiecarui muzeu si pe siteul oficial al Noptii Muzeelor pentru celelalte.
Va dorim o seara frumoasa si educativa alaturi de cei mici.
Reblogged this on Roata Mare.
ApreciazăApreciază
[…] a va usura munca roatamare.com a ales pentru voi cateva muzee din Bucuresti pe care le prezentam mai jos, nu inainte de a va […]
ApreciazăApreciază
Foarte folositor articolul. Păcat ca ai mei copii se culca devreme – din nefericire in cazul asta numai 🙂 . Oare exista vreun muzeu in Romania care are program de noapte pt „tabere de copii”? In Chicago, au cateva locuri (gradina zoologica, muzeul naturii, etc) care de cateva ori pe an sunt deschise pt grupuri de copii care pot sa si doarmă acolo (stil camping) si sunt extraordinare. Poate intr-o zi, adică noapte, si pe la noi …
ApreciazăApreciază
Multumim.
Acum ceva vreme muzeul Antipa a avut ceva similar, o petrecere in pijamale si copiii au dormit in saci de dormit in muzeu. Dar mai multe detalii nu retin. Cert este ca se poate si la noi!
ApreciazăApreciază
[…] sugeram sa va notati aceasta data in calendar. Iata recomandarile noastre pentru evenimentele din Bucuresti si Cluj din aceasta […]
ApreciazăApreciază