Cluj. Cu copiii la Noaptea Muzeelor

16 mai 2015: Noaptea Muzeelor, noaptea in care muzeele nu dorm iar noi le putem vizita impreuna cu prietenii. Si chiar daca acest eveniment nu este destinat in principal copiilor, parintii aleg sa iasa in oras cu ei iar muzeele, unele dintre ele, se grabesc sa le vina in intampinare cu activitati pentru acestia. Iar noi, Roata Mare, va venim in ajutor cu cateva recomandari de muzee pe care le-ati putea vizita.

Inainte insa, iata cateva sugestii organizatorice:

– Noaptea Muzeelor presupune cozi (indelungate) la unele muzee iar cum rabdarea nu este o notiune cunoscuta copiilor va sugeram sa plecati de acasa din timp; cozile mari incep cam dupa ora 20.00.

Luati cu voi, intr-o geanta mica si care sa nu incomodeze, ceva de rontait, niste apa si jocuri cu care copiii sa isi umple timpul daca cumva se intampla sa stati putin la coada. In principal intrarea este gratuita in aceasta seara dar totusi unele expozitii care se platesc deci ar fi bine sa aveti ceva bani cu voi, pe langa cei de taxi sau de apa.

– Desi e minunat sa vezi cat mai mult iar oferta muzeelor este pe masura, incercati sa selectati ce credeti ca ar fi potrivit atat pentru voi cat si pentru copii iar celelalte muzee, mai ales cele care prezinta doar expozitia permanenta, sa le amanati pe altadata cand le veti putea parcurge in tihna si fara a fi zoriti de cei din spate. NU uitati ca exista varianta vizitei la muzeu si cand nu este un eveniment special, intr-o sambata dimineata, de exemplu, de dragul unui timp de calitate petrecut impreuna cu copilul…

– Protest! – in ultimii ani s-au retrocedat enorm de multe colectii si sedii muzeale, in forme mai mult sau mai putin licite. De aceea, anul acesta muzeele protesteaza impotriva acestui fapt prin acoperirea unor piese de rezistenta astfel incat ele nu vor putea fi vazute de publicul vizitator (ca si cand ele ar fi fost retrocedate).

Noaptea Muzeelor pentru copii 2015 a Collage

Iata acum recomandarile noastre:

Muzeul de Mineralogie al Universitatii Babes – Bolyai – incepand cu orele 19.00 veti putea participa la un atelier de joaca pentru copii si vizita expozitia tematica.

Muzeul National de Istorie a Transilvaniei (MNIT) – Daca copiii nu au avut inca ocazia sa il cunoasca pe Pietricel, ghidul lor in preistorie, au acum ocazia sa vada expozitia realizata cu exponatele facute de copiii care l-au cunoscut, incepand cu orele 19.00.

Muzeul Etnografic, sectia din oras – expozitia tactila special conceputa in anul 2009 pentru copii ofera  copiilor rara ocazie de a atinge exponatele deci va incurajam sa o vizitati (este mica si intr-un spatiu nu foarte ofertant dar merita). De asemenea veti putea vedea o demonstratie de gravura in cadrul expozitiei Albrecht Durer – Maestrul gravurii renascentiste. Atentie! Daca va fi ca si anul trecut va fi mare aglomeratie, astfel incat va sugeram fie sa ajungeti devreme fie sa cantariti bine avantajele si dezavantajele (cu toate ca demonstratia de gravura, ocazia de a vedea instrumentele cu care aceasta se face, e foarte interesanta!)

Muzeul National de Istorie a Transilvaniei – Colectia de Istorie a Farmaciei nu are un program special pentru copii dar totusi merita vizitat. Este unul dintre cele mai frumoase si interesante muzee din Cluj, ultra-central si totusi de prea putini cunoscut. Bonus, expozitia temporara Istoria afrodisiacelor.

Informatiile prezentate de noi nu sunt exhaustive; am selectat mai intai muzeele care au un program special pentru copii si apoi pe cele care, in opinia noastra, pot fi interesante pentru ei (aici a fost foarte greu, noi credem ca TOATE MUZEELE sunt interesante, indiferent de varsta!). Mai multe informatii – programul integral al muzeelor participante – aflati facand click pe numele fiecarui muzeu in parte, astfel accesand programul fiecarui muzeu si pe siteul oficial al Noptii Muzeelor pentru celelalte.

Pentru corectitudine mai mentionam ca, desi Roata Mare se ocupa in special de activitatile pentru copii din Bucuresti, orasul Cluj ne este apropiat si drag astfel incat am decis, cu ajutorul unor specialisti muzeografi, sa dam o mana de ajutor parintilor clujeni.

Va dorim o seara frumoasa si educativa alaturi de cei mici.

Un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.