Cronică: Studio-ul Creativ ce transformă desenele în realitate

Studio Creativ este o echipa de tineri ce se adreseaza copiilor putin mai mari, in principal intre 4 si 12 ani, si le propune sa ii invete multe lucruri: teoretic sa deseneze, sa modeleze, sa faca carti etc, practic sa isi dezvolte imaginatia, spiritul critic si gustul estetic. Aceasta a fost concluzia noastra dupa vizita pe care le-am facut-o la atelierul „Desene de copii transformate-n jucarii”. Dar sa o luam cu inceputul.

Studioul se afla la etajul doi al unei cladiri interbelice, din acelea cu camere spatioase, luminoase, in amfilada, ce permit structurarea foarte buna a spatiului in zona de documentare, de lucru, de pauza. Accesul din strada e totusi ascuns, se intra printr-un gang.

In acest mod: documentare, lucru, pauza, sunt structurate si atelierele copiilor. Fiind copii mai mari o astfel de organizare este potrivita pentru ca si eu ma intrebam pana sa ajung acolo de ce atelierele sunt mai lungi decat cele obisnuite (2 ore, in doua zile consecutive, in cazul nostru) si cum va explica Doina Anghel, gazda noastra, cum se fac papusile astfel incat toti sa priceapa si sa nu fie esecuri in procesul de realizare.

Am inteles repede: pe de o parte atelierele sunt mai lungi pentru ca copiii sa nu simta presiunea timpului si a avea timp sa gandeasca, regandeasca, sa refaca desenul pana ajung la forma dorita si in plus pentru a interactiona si a pune toate intrebarile de care au nevoie pentru a intelege ce se petrece. Pe de alta parte, structura atelierului pune accent pe documentarea facuta prin intermediul imaginilor, detaliile „tehnice” se lamuresc la inceput : sambata de exemplu copiii au vazut imagini proiectate ale unor papusi si au discutat despre ideea de design si designer, textile, texturi etc. S-a stat la povesti pana cand toate intrebarile celor 8 copii participanti au primit raspuns si toate etapele de design si realizare au fost intelese.

studio creativ documentare desenare transpunere CollageAstfel, trecand apoi la masute, la lucru, „designerii” stiau deja exact ce vor sa faca, cu ce culori si cu ce materiale. Aceasta parte, a designului, a durat cel mai putin – cum spuneam, cand s-au asezat la treaba stiau exact ce doresc! – dupa care s-a trecut la partea si mai practica a partii practice, aceea de dispunere a desenului de pe foaie pe material – in cazul nostru pe fetru.

Apoi figurinele au fost decupate si cusute, urmand ca duminica, in a doua parte a atelierului, papusile sa fie umplute si finisate. Pauza a fost semnalata si s-a pus la dispozitia copiilor apa, ceai si biscuiti insa doar o parte dintre ei s-au oprit din lucru, ceilalti fiind absorbiti de treaba lor.

Studio Creativ decupare coasere pauzaGazda noastra, Doina, imi spunea la inceputul programului ca si-ar dori o privire critica din exterior astfel incat m-am pus pe completat cu si mai mare atentie fisa mea de evaluare care ma insoteste peste tot. Cu toate astea, singura problema pe care am vazut-o a fost marja de varsta prea mare, atelierul adresandu-se copiilor de 6-12 ani.

Totusi, fiind atenta la explicatiile gazdei, am observat ca ea acorda putin mai multa atentie exact celor ce aveau nevoie: lui S, cel mai mic participant, pentru a-i explica si a il ajuta, si lui H, cel mai mare dintre copiii prezenti, pentru ca sa nu se plictiseasca. Restul copiilor erau de varste apropiate astfel ca programul a fost accesibil tuturor.

In rest: dezvoltarea creativitatii – da, dezvoltarea gandirii logice – da (nu s-au dat solutii imediate ci replici de genul „exerseaza mai multe variante si vezi care e cea mai potrivita”), legatura intre spatiul de desfasurare si program – da, interactivitate – da (s-au spus glumite, s-a explicat pe intelesul fiecaruia) si asa mai departe. In plus, copiii plecau acasa, la sfarsitul atelierului, cu propria creatie astfel incat si aceasta nevoie a fost atinsa.Prezenta parintilor nu este obligatorie iar pretul atelierului este de 100 lei/ 2 zile iar fratii se bucura de o reducere.

In concluzie ne-a placut tot ce am vazut si desi acest atelier de confectionat papusi se repeta mai rar, Studio Creativ organizeaza multe multe alte ateliere pentru copii: cursuri de desen, colaj, modelaj in timpul saptamanii si ateliere ce se desfasoara pe parcursul mai multor intalniri la sfarsit de saptamana. 

Studio Creativ - Cum se face o carte CollageCel mai mult ne-a atras atentia atelierul „Cum se face o carte” pentru ca am vazut produsul finit si ni s-a parut „UAU!”; aveti aici cateva imagini cu cartile facute INTEGRAL de copii, de la grafica pana la legare, ca sa va faceti o idee (mai mult de atat nu va putem spune pentru ca nu am participat).

Cu activitatile celor de la Studio Creativ ne vom mai intalni si va sfatuim sa le incercati si voi iar pana atunci iata notele noastre, 5 fiind nota maxima.

Atmosfera generala 5

Interactivitate 5

Accesibilitate 5

Locatie 5

Pret 5

5 comentarii

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.