Majoritatea activităților recomandate pe Roata Mare sunt testate și verificate de echipa noastră, tocmai pentru ca cititorii noștri să găsească în noi un prieten de încredere când vine vorba de alegerea unor activități pentru copii de calitate (cel puțin așa ne dorim). Celelalte manifestări, netestate de noi, ne sunt recomandate de persoane de încredere care împărtășesc ideile noastre privind calitatea programelor de educație non-formală pentru copii dar intră automat pe lista viitoarelor activități de testat. Astfel este și cazul asociației Mozartinno pe care am recomandat-o și despre care acum vă putem spune mai multe.Aceasta este totuși o cronică aparte pentru că se bazează în mare măsură pe reacțiile pe care le-a avut M, un băiețel de 5 ani jumate participant la tabăra urbană de zi Joaca de-a muzica pentru copii de 5-10 ani și în care prezența părinților a fost minimă, rezumându-se la întâlnirile de dimineața, după-masa, conversațiile de la telefon și mesajele zilnice primite pe e-mail și numite Jurnal de tabără: ziua x.
Așadar, în prima zi a fost întâlnirea cu spațiul asociației și cu formatorii: ne-a plăcut de la început casa situată aproape de piața Domenii, pe o stradă liniștită, o casă destinată muzicii și relaxării chiar prin simplul fapt că în fiecare cameră se aflau instrumente muzicale, mai ales piane: pianine, piane electrice, piane pentru copii, pentru adulți, piane de toate felurile.
Am fost oarecum neîncrezătoare că M va dori să meargă în fiecare zi din cele cinci ale taberei dar în fiecare dintre diminețile care a urmat l-am trezit ușor, fără comentarii iar la un moment dat mi-a zis chiar el că își dorește să meargă cât mai mult acolo; aceasta, alături de exclamația unui alt tătic de copil de aproape 5 ani: „Locul ăsta e cu lipici! Copilul meu nu mai vrea să plece și abia așteaptă să vină!” spune multe despre modul în care se simțeau copiii pe parcursul celor 8 ore.
Programul ar fi trebuit să conțină, pe lângă trei pauze de masă, activități de muzică și lecții individuale de pian, lecții de exprimare corporală și creativitate. Fiind însă o tabără, nimic nu se făcea cu forța; copiii erau întrebați dacă vor să studieze la pian și nu obligați să facă acest lucru. Totuși, se ținea cont ca până la sfârșitul zilei fiecare copil să fi cântat măcar o dată la acest instrument asistați de un profesor. Dacă doreau să mai stea afară să se joace atunci atelierele de creativitate – asigurate de cei de la asociația Câte-n lună și-n mansardă – erau amânate câteva minute, etc. Nimeni nu a fost obligat să facă nimic și de aceea tot ce s-a făcut s-a făcut cu drag.
După-masă părintele putea întreba cum a fost copilul și primea răspunsuri detaliate, indiferent că erau de bine sau nu: Azi copilul dvs. nu a prea fost în apele lui și nu a vrut să facă mai nimic dar am stat de vorbă cu el și până la urmă am ajuns la o înțelegere/ Azi x a studiat de două ori la pian; e receptiv și atent, îmi place mult să lucrăm împreună/ Etc.
Din punctul de vedere al copilului meu această săptămână a fost un prim contact, pozitiv, cu pianul și cu muzica clasică, cu cei mai cunoscuți compozitori români și operele lor, o săptămână în care și-a făcut prieteni noi, a ascultat povești și a învățat să facă diverse obiecte: un rainstick – în română i-aș spune un instrument care cheamă ploaia -, o păpușă din pânză, teatru de umbre, un album de fotografii făcute în cele cinci zile petrecute acolo, etc. A aflat oarecum cu tristețe că tabăra s-a încheiat însă cu entuziasm mi-a zis că și-ar dori să continue acolo lecțiile de pian și de muzică, mai ales cu Ana (Ana Maria Costea, gazda de la Mozartinno, și ea mamă, care îmi spunea la un moment dat că iubește să vină la serviciu, adică la întâlnirea cu copiii).
Pentru mine, care am avut destul de puțin contact, cum spuneam, cu activitățile taberei, a primat senzația de securitate, de siguranță că puiul meu este într-un loc sigur și în care este tratat cu blândețe. Când într-o zi l-am surprins concentrat în fața pianului repetând cele învățate am fost și mai încântată și mai mulțumită că l-am adus în acel loc.
Așadar, de acum suntem îndreptățiți să vă recomandăm activitățile acestei Asociații, dacă doriți ca prichindeii voștri să îndrăgească pianul și chiar să facă performanță (am auzit la un moment dat un copil de șapte ani ce făcea de doi ani pian acolo și am fost foarte foarte uimită; da, este vorba de multă muncă acasă și de o înclinare nativă, sunt de acord, dar la fel de acord sunt cu faptul că este important, chiar determinant dascălul care îl îndrumă iar aici senzația mea a fost că întâlnim profesorii potriviți).
Notele noastre, dintre care cea mai mare este 5:
Atmosferă generală: 5
Interactivitate: 5
Accesibilitate: 5
Locație: 5
Preț: 4
Sursă foto: pagina Facebook Mozartinno – Atelier de muzica si creativitate
[…] – Joaca de-a muzica, copii de 2-4 ani, inițiere în muzică și […]
ApreciazăApreciază
[…] recomandată: 6-10 ani. Informații mai multe pe site-ul Mozartinno, plus invitația de a afla aici părerea unui participant la tabăra Mozartinno de anul trecut […]
ApreciazăApreciază
[…] ateliere de explorare corporală, de arte plastice etc. Noi am participat în anii trecuți și ne-a plăcut mult. Informații […]
ApreciazăApreciază