New York este un oraș fascinant din toate punctele de vedere și reușește să răspundă celor mai diferite gusturi, de la copii la studenți, adulți, seniori ș.a.m.d. În eventualitatea în care ajungeți aici împreună cu copiii, am testat pentru voi câteva posibilități de petrecere a timpului liber în familie. Iată recomandările noastre:
- Nelson A. Rockefeller Park, în zona Battery Park – situat în apropierea fostelor turnuri gemene, pe malul apei, este o zonă verde, frecventată intens de copii. Puteți sta la picnic, puteți împrumuta și răsfoi la liber cărți pentru copii, dacă aveți noroc puteți asista la concerte pentru copii sau pur și simplu puteți să vă odihniți la umbră, privind în zare Statuia Libertății în timp ce copiii se joacă în siguranță la locul de joacă din apropiere.
MoMA, Muzeul de Artă Modernă (intrare cu plată)- toate muzeele americane (mari) au o zonă dedicată educației și învățării, multe dintre ele cu acces deschis și gratuit. În acest muzeu aveți acces la o astfel de zonă unde copiii și părinții pot construi, pot face propriile lor construcții din cuburi, magneți, materiale textile, totul având la bază formele și principiile artei moderne. Este o zonă în care prezența părintelui este obligatorie însă dacă doriți să vizitați muzeul aveți la îndemână gratuit, la casele de bilete și în zonele de informații, foi de activități pentru copii în care ei pot desena, căuta detalii, completa, scrie etc. Totul cu ajutorul vostru, pentru traducere.
National Museum of Natural History, Muzeul Național de Istorie Naturală (plata de 22 $ este sugerată dar plătiți cât doriți)- muzeele de istorie naturală sunt în general mult mai accesibile publicului tânăr prin chiar obiectele expuse însă în multe dintre ele găsiți și materiale educative speciale sau zone pentru activități educative. Astfel în acest muzeu (mai ponosit, ce e drept) există un adevărat laborator de educație nonformală, în care sunt abordate teme întâlnite în muzeu: diorame cu insecte, pești și țestoase vii, jocuri în genul celor de memorie, microscoape, o zonă în care copii pot re-face, ca într-un puzzle 3D uriaș, scheletul unui dinozaur, un loc dedicat antropologiei și măștilor, unul dedicat pământului – inclusiv o hartă interactivă în care vedem zonele și ultimele activități seismice de pe planetă, un microscop la care putem studia pe viu ce conține o picătură de apă din lacul din Central Park etc. Este fascinant iar copiii pot veni acolo fie programați, cu școala, fie cu părinții; pe tot parcursul vizitei un angajat al muzeului vă va arăta ce și cum să vă jucați.
- The MET, Muzeul Metropolitan – este imens; nu are sens să vă propuneți să îl vedeți pe tot într-o singură zi, mai ales dacă sunteți cu copiii. În schimb, puteți consulta harta și alege câteva săli pe care să le vizitați, există artă de toate felurile și din toate zonele pământului; iar pentru copii, pentru că nu au o programare prealabilă pentru că sunt doar în vizită, există traseele educative pregătite special pentru ei, pentru fiecare galerie în parte. Și aici suma de plată este sugerată însă rămâne la latitudinea fiecăruia să plătească acest preț, mai puțin sau deloc.
- Central Park – majoritatea marilor muzee se află în apropierea Central Park. Înainte sau după o vizită vă puteți relaxa pe una din pajiștile parcului sau pe malul vreunui lac.
Spunem clar și răspicat: oferta destinată copiilor în New York și mai ales în muzeele sale este foarte mare și variată. Mai sus sunt doar câteva recomandări, testate cu drag de noi, pentru voi.
Cu drag,
Roata Mare
This research was possible thanks to a grant from the Getty Foundation to attend the AAM Annual Meeting as a fellow. Thank you.
Aceste recomandări au fost posibile mulțumită unei burse oferite de Getty Foundation pentru a participa la Întâlnirea Anuală a AAM (Alianța Muzeelor Americane). Mulțumesc.