Cartea săptămânii: Din fericire, 3+

După Willie, fulg de nea , editura Frontiera adaugă în 2017 la galeria cărţilor pentru copii de colecţie, o altă apariţie pe care nu trebuie să o rataţi: Din fericire – cea mai de succes carte a lui Remy Charlip, apărută în 1964 şi reeditată de atunci de nenumărate ori. Mă bucur când descopăr edituri care promit la capitolul cărţi pentru copii, editura Frontiera fiind una dintre ele. De aceea, mi-am propus să am în bibliotecă toate viitoarele apariţii îngrijite de aceasta.

 

          Cred că e interesant să ştim câteva lucruri despre viaţa lui Remy Charlip. S-a născut în anul 1929 în Statele Unite ale Americii, părinţii săi fiind evrei care au emigrat din Rusia. Tatăl său a fost zugrav iar mama sa vânzătoare la alimentara a căror proprietari erau, însă, după cum mărturiseşte Remy Charlip, avea înclinaţii artistice, plăcându-i să scrie poezii. În calitate de ilustrator şi scriitor, a avut o activitate bogată, concepând ca ilustrator sau scriind el însuşi, 29 de cărţi pentru copii. A fost o personalitate multitalentată, de-a lungul vieţii activând ca profesor, director de teatru, coregraf şi dansator. A fost unul dintre membrii fondatori ai Merce Cunningham Dance Theatre şi cofondator la The Paper Bag Players, cel mai longeviv teatru pentru copii din SUA. De asemenea, a fost director al Teatrului Naţional pentru Persoane cu Dizabilităţi Auditive. A murit în anul 2012, la vârsta de 83 de ani.

 

               Dintre multele titluri pentru copii al cărui părinte este, le amintesc pe acestea, pe care le-am ales pentru că mi-a plăcut cum sună şi m-au făcut să zâmbesc doar prin asta: Mother, Mother, I Feel Sick, Send For The Doctor, Quick, Quick, Quick; Harlequin and the Gift of Many Colors; Peanut Butter Party; I Will Never Ever Ever Ever Have Time To Read This Book; Dress Up And Let`s Have a Party.
Cartea Din fericire (Fortunately) este o istorioară simplă, suprarealistă, despre un băiat pe nume Ned, care locuieşte în New York şi este invitat la o petrecere în Florida. Deşi destinaţia este îndepărtată, face tot posibilul să ajungă, pe drumul către aceasta trecând prin tot felul de întâmplări, fericite sau nefericite (fiecare paragraf începe corespunzător cu “Din fericire” sau “Din nefericire”). Cu avionul, înot, prin junglă şi chiar prin subteran, Ned depăşeşte toate obstacolele şi întâmplările care îl iau mereu prin surprindere şi ajunge într-un final la petrecere, care, surpriză!, fusese organizată chiar în cinstea lui, pentru că de fapt, era chiar ziua lui!
Ilustraţia cărții este simplă şi expresivă. Ilustratorul se joacă foarte frumos cu liniile şi formele, cu spaţiile goale şi cele pline, creând o muzicalitate şi un ritm al imaginii care completează şi întreţin atmosfera de suspans prezentă în text, captivând şi stârnind curiozitatea. Desenele color alternează cu cele alb-negru, în funcţie de sentimentele pe care le trăieşte Ned. Am impresia uneori că ilustratorul se joacă puţin cu emoţiile noastre, pentru a ne face să trăim mai bine aventura din carte.

O aventură plină de supans, care te face să îţi doreşti să citeşti mai repede pentru a vedea ce urmează să se întâmple şi cum se va termina totul, acesta fiind de fapt unul dintre principiile artei creatoare ale lui Remy Charlip:
“Iubesc secvențialitatea, cum un lucru urmează altuia. Când citești unui copil, acesta abia așteaptă să dai pagina. -Dă pagina, dă pagina! – pentru că fiecare nouă pagină este o poartă spre o lume nouă, diferită.”

            Finalul fericit răsplăteşte curajul şi hotărârea de care dă dovadă Ned, cartea fiind un prilej numai bun să le vorbim copiilor despre încercări, despre faptul că nu totul e roz în viaţă, ci din contră, uneori răul poate veni pe neaşteptate şi poate părea iminent, însă întotdeauna binele, şansa şi lumina, vor reveni.

 

 

Această prezentare necesită JavaScript.

         Pornind de la carte, puteți juca un joc de improvizaţie, numit “Din fericire/Din nefericire”. Ce beneficii poate avea pentru copii şi cum anume se joacă, vă invit să citiţi pe site-ul editurii.
Deşi cei doi băieţi ai mei sunt prea mici pentru a avea acces la dimensiunea filozofică a cărţii (au amândoi sub 4 ani), s-au amuzat de întorsăturile de situaţie prin care trecea Ned şi s-au bucurat cel mai mult la petrecerea de la final, de masa plină cu dulciuri apetisante şi cadouri şi de mulţimea veselă şi pusă pe distracţie care îl întâmpină pe Ned la propria petrecere surpriză.
Cartea se poate cumpăra online direct de pe siteul editurii. Sper ca editura Frontiera să continue traducerea de titluri valoroase, titluri care merită să se afle pe rafturile unei biblioteci pentru copii construite cu grijă şi atenţie şi care poate să le ofere celor mici o lectură de calitate.

Din fericire – Remy Charlip, editura Frontiera, București 2017

 

Un comentariu

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.