Cronică: ateliere despre carte la Muzeul Hărților

Se pun împreună într-o expoziție cu Cele Mai Frumoase Cărți: copii iubitori de cărți și de povești, curiozitate cât cuprinde, veselie pe măsură, se rotesc cu grijă în jurul unui autor de cărți pentru copii, se asezonează cu umor, imaginație și creativitate din belșug. Asta e vraja pentru o dimineață perfectă de sâmbătă, aplicată cu succes de Iulia Iordan de la Da’DeCe și de invitatul special al programului, scriitoarea Adina Rosetti.

Vă promiteam cu puțin timp în urmă să vă ținem la curent cu atelierele Da’DeCe din expoziția C’Arte și Cultură Națională. Cele Mai Frumoase Cărți din România (2012 – 2016), deschisă la Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi până pe 19 februarie. Sâmbătă am participat la primul din seria celor 4 programe speciale, prin intermediul cărora copiii cu vârste de 7 – 10 ani au ocazia să stea de vorbă, să lucreze și să se joace în compania unui invitat aparte, scriitor sau ilustrator de cărți pentru copii.

cmfc-dadece-muzeul-hartilor-ateliere-carte-collageIulia Iordan, gazda evenimentului, educator muzeal și ea însăși autoare de cărți pentru copii, ne-a vorbit despre expoziția de cărți și despre câteva dintre titlurile premiate la concursul Cele Mai Frumoase Cărți din România. Printe ele se află și cărțile Adinei Rosetti, invitată special pentru această întâlnire cu cei mici. A urmat o parte de interviu, în care copiii au avut ocazia să o primească pe Adina alături de ei, pe pernuțe, și să-i adreseze tot felul de întrebări: la ce oră se trezește, când a început să scrie, cum îi vin ideile, care este cartea ei preferată etc. Atmosfera era veselă, relaxată, iar dialogul sprințar a fost presărat cu multe glume și comentarii amuzante. A urmat prezentarea cărților Adinei (De ce zboară vrăjitoarele pe cozi de mătură, Domnișoara Poimâine și joaca de-a timpul, Cartea curajului), condimentată cu lectura unei povești și cu jocuri inspirate din scrierile sale. De un mare succes s-a bucurat inventarea unei vrăji, cu ingrediente desenate sau scrise direct pe „ceaunul” vrăjitoarei. Un moment deosebit l-a constituit jocul amintirilor, când părinții și copiii s-au amuzat descoperind dacă au aceeași amintire preferată. Programul s-a încheiat la fel de jucăuș, cu inventarea unei povești colective și cu o sesiune foto și de autografe.

Dacă nu v-am convins încă, iată 3 motive pentru a participa la atelierele care vor urma în fiecare sâmbătă, până pe 18 februarie:

  • Copiii au ocazia să interacționeze direct și pe îndelete cu un autor sau ilustrator de carte pentru copii și să-l descoasă de toate secretele (vor urma Victoria Pătrașcu, Cristiana Radu și Veronica Neacșu);
  • Programul se desfășoară într-o expoziție care prezintă o selecție de cărți premiate sau nominalizate la un concurs național de carte; le puteți răsfoi sau citi, cu siguranță veți găsi ceva interesant!
  • Gazda expoziției este un muzeu – bijuterie, Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi, pe care vă invităm să-l descoperiți și să-l îndrăgiți.

Participarea la ateliere, până pe 18 februarie, este gratuită și se face pe bază de înscriere; mai multe detalii despre următorii invitați și condițiile de participare găsiți aici.

cmfc-muzeul-hartilor-atelir-de-carte-dadece-4C`Arte și Cultură națională. Cele Mai Frumoase Cărți din România (2012 – 2016) este o expoziție de design de carte, deschisă la parterul Muzeului Național al Hărților și Cărții Vechi în perioada 15 ianuarie – 19 februarie 2017 și este un proiect cultural finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale.

 

 

 

Iată și notele noastre, dintre care cea mai mare este 5:

Atmosferă generală: 5

Interactivitate: 5

Accesibilitate: 5

Locație: 5

Preț: 5

Să vă fie de folos!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.