Interviu despre și cu „De-a arhitectura” (I)

Asociația De-a arhitectura își propune să educe publicul în privința arhitecturii și a mediului construit. Acest obiectiv îl realizează în multe moduri printre care prin cursurile opționale susținute în școli, la clasele doritoare din toată țara. Demersul lor ni s-a părut extrem de important și demn de a fi replicat și utilizat astfel încât am pus echipei De-a arhitectura câteva întrebări.

– Ce face De-a arhitectura?

De-a arhitectura educă. Ne-am asumat rolul de a aduce arhitectura și mediul construit în rândul școlarilor în ideea că, educați de mici, aceștia se vor transforma în cetățenii informați de mâine, mai implicați în orașul în care trăiesc, responsabili, avizați și proactivi, eventual factori de decizie sau beneficiari puși în temă.

Oamenii locuiesc/trăiesc orașul, iar în majoritatea cazurilor aceștia nu au niciun fel de educație sau cunoștințe care să le permită o implicare activă în luarea deciziilor din orașul lor, nu există un mod structurat prin care aceștia să contribuie sau să își exprime părerile vis-a-vis de viața urbei. Așa că ne-am gândit să educăm cetățenii de mici, să le creăm acel reflex de analiză a propunerilor administrației, să le furnizăm cunoștințele necesare pentru a se putea implica în mod real ca adulți, peste ani.

În același timp, educând copiii țintim mai departe, educăm și părinții, bunicii, familia extinsă cu care școlarul intră în contact. În momentul în care elevul vine acasă și povestește despre ce a învățat la cursurile De-a arhitectura, atunci când se plimbă cu părinții prin oraș și aplică acele „unelte” dobândite, acesta devine educator la rândul lui, îndrăznește să își exprime părerile și să observe status quo-ul/starea de fapt a orașului, pentru ca mai târziu să se implice în luarea deciziilor care afectează orașele.

De-a Arhitectura 1Collage

– Cum a început totul?

Totul a început în 2011 când 6 arhitecte mame (arh. Mina Sava – preşedinte, arh. urb.Vera Marin – vicepreşedinte, arh. Eliza Yokina – evenimente, arh. Claudia Pamfil – formare îndrumători, arh. Corina Croitoru – PR + fundraising, arh. Miruna Grigorescu – comunicare online) am format grupul de lucru al programului cultural al OAR Bucureşti „De-a arhitectura – deschiderea școlarilor către arhitectură și mediu construit”.

Premiza de la care am plecat a fost aceea că o schimbare a paradigmei culturii arhitecturale și urbane a societății românești actuale nu se poate face decât pornind de la educația copiilor, viitorii cetățeni și formatori indirecți de opinie ai părinților lor. In încercarea de a le oferi copiilor noștri un viitor mai bun într-o lume prea puțin implicată, am venit cu ideea jocului De-a arhitectura. Am început cu un curs – De-a arhitectura în orașul meu- destinat claselor a III-a și a IV-a, un program educațional de arhitectură și mediu construit complementar care să aducă cunoștințe despre arhitectură și mediu construit în școli. Programul este în derulare din 2012 când a început ca pilot în 7 școli, iar Asociația De-a arhitectura s-a constituit, formal, în ianuarie 2013.

– Din tot ceea ce faceți, vorbim în special despre programele voastre în școli cu atât mai mult cu cât cursurile „De-a arhitectura” au fost integrate anul trecut în curricula națională. Ce s-a schimbat de atunci? 

Anul trecut (2014) în toamnă cursul pentru clasele a III-a și a IV-a a fost avizat de Ministerul Educației Naționale și a devenit curs opțional. Până anul trecut cursul era predat ca și Materie Extracurriculara. Era necesar un dosar destul de consistent cu care cadrul didactic care alegea să predea cursul la clasă trebuia să meargă la Inspectoratul Școlar pentru avizare. Din toamna anului trecut lucrurile s-au simplificat, iar cursul se poate practic implementa ca și materie opțională, o dată pe săptămână, la nivel național.

De-a arhitectura 2 Collage

– Care este modul ideal de predare a acestui opțional în școli?

Cursul este avizat de Ministerul Educației, deci în principiu orice cadru didactic poate alege să îl predea la clasă, poate descărca Manualul îndrumătorului și Caietul elevului și implementa cursul. Însă noi ținem foarte mult la modul de predare prezent: echipa mixtă cadru didactic-arhitect. Aceasta pentru că este în beneficiul tuturor să aducem profesionistul – arhitectul – la clasă. Arhitectul vine cu experiența profesională, își adaptează discursul pentru elevi, deci la rândul său trece printr-un proces de învățare, în timp ce cadrul didactic vine cu experiența pedagogică, corelează materia cu ceea ce elevii au dobândit deja până în clasa a III-a sau a IV-a.

Procesul de înscriere începe în decembrie și se încheie în martie. Pe site-ul De-a arhietctura există formulare speciale care trebuie completate fie de cadrul didactic, fie de arhitectul voluntar. Înscrierile sunt procesate și urmează etapa finală de cuplare a claselor cu arhitecții.

În fiecare toamnă, în septembrie, tandemul arhitect-cadru didactic participă la un atelier al îndrumătorilor, finanțat de Uniunea arhitecților din România, unde se sudează echipa, se realizează simulari de lecții și comunică informațiile necesare desfășurării cursului.

Pentru acest an școlar înscrierile sunt închise și vom ajunge în 120 de clase din întreaga țară. In 2014-2015 am avut cursuri cu 100 de clase, în 2013-2014 am ajuns în 60 de clase iar în 2012-2013 am predat cursul în 7 clase, în faza pilot.

Va urma

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.