Cronică: Fapte VitejEȘTI – spectacol de dans și umbre pentru copii

Dacă sunteți în căutarea unui spectacol de calitate, în care emoția, sensibilitatea, umorul sunt reunite inteligent într-o experiență ce se adresează deopotrivă copiilor și adulților, vă recomand cu mare drag spectacolul-performance de dans şi umbre pentru copii Fapte vitejEȘTI, o producție PETEC (Asociaţia pentru Teatru şi Carte) realizată cu susținerea CNDB (Centrul Național al Dansului București) și finanțare ArCub, ce se va juca și în toamna 2016, începând cu 8 octombrie.

Fapte vitejEȘTI este rezultatul uimitor al colaborării unei echipe interdisciplinare, din zone artistice diferite: coregrafii Paul Dunca şi Cristina Lilienfeld, actriţa Ruxandra Coman, actorii-păpuşari Smaranda Găbudeanu şi Răzvan Rotaru, regizoarea Selma Dragoş, muzicienii Marian Cîtu şi George Turliu, designer-ul de lumini Alexandros Raptis. Spectacolul explorează fricile copilăriei (întunericul, apa, anxietatea, separarea / despărțirea etc.) dar și angoasele părinților, pe care le abordează și le demontează cu umor și fantezie, prin dans, muzică, umbre și lumini. La final publicul, cu mic cu mare, este invitat pe scenă, pentru a participa la o discuție despre propriile temeri, sub îndrumarea unui psiholog și pentru a-și „materializa” frica printr-un desen sau un mic text, ce este apoi închis într-un borcan… o dată cu teama ce l-a iscat  🙂

Spectacolul este recomandat copiilor cu vârste între 7 și 12 ani, dar s-a bucurat de mare succes și în rândurile vitejilor de 5 ani (care au verificat în mod discret dar constant prezența părinților în preajma lor).

Fapte vitejesti Collage

Ce ne-a plăcut:

  • Simplitatea, ingeniozitatea și expresivitatea mijloacelor artistice folosite: lanterne, sticlă și borcan de apă etc. – pentru un impact vizual extraordinar;
  • Umorul pentru toate vârstele;
  • Diversitatea situațiilor abordate, care reușeau să acopere temeri prezente la mai multe vârste; în acest fel, cei mai mici au înțeles că și cei mari au fricile lor: Lui mami îi e frică de păianjeni!
  • Muzica și dansul, ce au creat momente de nostalgie și de visare , dar și de maximă energie;
  • Refrenul vesel pe care copiii și l-au însușit cât ai zice frică!
  • Prețul pentru toate buzunarele: arta contemporană, artele performative nu sunt un lux!
  • Discuția cu psihologul și îndemnul de a ne lăsa fricile în borcanul adus pe scenă; un final neașteptat, o încheiere binevenită care instaurează standarde noi pentru spectacolele interdisciplinare pentru copii.
  • Modul inteligent și subtil în care îi aduce pe copii mai aproape de artele performative, de spectacolul contemporan.

Ce ne-ar fi plăcut:

  • ca reprezentațiile să aibă loc la ore mai accesibile și la sfârșit de săptămână astfel încât să nu fie nevoie de învoiri de la serviciu sau alergături prin oraș.

Spectacol unic pe scena bucureşteană, Fapte vitejEȘTI a avut premiera în septembrie 2015 și s-a bucurat de la bun început de un mare succes din partea publicului. Îl așteptăm să revină din toamnă pe scena Centrului Național al Dansului  din București (CNDB) pentru noi reprezentații pline de emoție și exuberanță.

Notele noastre, între care cea mai mare este 5:

Atmosferă generală: 5

Accesibilitate: 5

Interactivitate: 5

Preț: 5 

Locație: 4 (CNDB este foarte potrivit însă se găsesc foarte greu locuri de parcare).

8 comentarii

  1. Multumesc pentru recomandare. Am fost aseara sa vedem spectacolul (la Replika) si fiica-mea a fost extraordinar de entuziasmata. De fapt, nu am vazut-o niciodata mai fericita la iesirea de la un act artistic. Eu nu am fost in sala, nu am mai gasit loc, dar cred ca incantarea fiica-mii, care are doar sapte ani, a fost cea mai buna cronica 🙂

    Apreciază

    • Ne bucurăm că aţi ţinut cont de recomandare şi că aceasta a fost conformă cu realitatea!
      Din păcate noi am aflat târziu că se joacă la Replika, am fi dat şi noi o fugă pentru o reluare!
      O zi minunată sa aveţi!

      Apreciat de 1 persoană

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.